Начало Новини Правителството на Еквадор отменя субсидиите за електроенергия за минните компании на фона...

Правителството на Еквадор отменя субсидиите за електроенергия за минните компании на фона на енергийната криза

29
ЕФЕ: Туризмът, гражданската авиация и енергетиката са приоритети в казахстанско-испанското сътрудничество

Еквадорското правителство обяви снощи, че отменя субсидиите за електричество за минните компании на фона на енергийната криза в страната. Междувременно Камарата на минните компании на Еквадор настоява, че не получават никакви държавни субсидии, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа заяви в социалната мрежа „Екс“, че той и настоящият министър на енергетиката и минното дело Инес Мансано са предприели „първа крачка към това електрическите субсидии да не отиват при най-големите консуматори“.

В момента най-малко една от двете индустриални мини в Еквадор плащат различна цена за електричество от около седем американски цента за киловатчас, докато домакинствата плащат около 11.

„Минните компании в Еквадор потребяват повече енергия от болниците, но цената за тях е субсидирана от държавата“, посочи Нобоа.

Той допълни, че „противоречивата и нечестна субсидия, която минният сектор получава, вече няма да бъде налична“. Самият сектор е станал ключов за износа на страната, отбелязвайки през 2023 г. рекордните приходи от 3,3 млрд. долара.

„Субсидиите трябва да отидат при тези, които най-много се нуждаят от тях. Дейно и с усет за справедливостта ние ще поправим наследената от нас повредена система. Няма да се спрем“, заяви Нобоа.

Това беше обявено, докато Еквадор се сблъсква с енергийна криза, която доведе до зачестяване на плановите прекъсвания на тока до 10 часа дневно по различно време на денонощието.

Като първоначална реакция изпълнителният директор на Камарата на минните компании на Еквадор Мария Еулалия Силва подчерта, че „няма субсидии за електричество за минните компании“.

Според Камарата, тарифите за сектора са на цена „определена за индустриалния сектор и одобрена от националното правителство“.

Представителите на минните компании подчертаха, че не се стремят към преференции или специални субсидии, а „просто към равно отношение, подобно на това към останалия индустриален сектор, което взима предвид значителните дългосрочни инвестиции в индустрията“.

Камарата подчерта и инвестициите, направени от минния сектор в електрическата инфраструктура на страната, които осигуряват минните компании и местните общности с електричество.

Като пример са посочени инвестиции в размер на 22 млн. долара, направени от канадската компания „Лундин Голд“, оператор на златната мина „Фрута дел Норте“, която специално покрива цената и разходите за изграждането и поддържането на двуверижната 230-киловолтова електропреносна система от провинция Асуай до Морона Сантяго, дълга приблизително 120 км.

Освен това китайската компания „Екуакориенте“, която разработва медната мина „Мирадор“ е вложила 34 млн. долара за електропровод, посочи Камарата.

„Като жест на солидарност и отговорност операторите на „Фрута дел Норте“ и „Мирадор“ внесоха принос за облекчаване на националната енергийна криза, изключвайки се от националната система, използвайки свои собствени енергийни ресурси, освобождавайки така капацитет за останалата държава“, подчерта Камарата на минните компании на Еквадор.

Еквадор в момента преминава през силно засушаване в района на основните си водноелектрически централи. Над 70% от генерирането на електричество в страната зависи от тези централи, особено от язовира „Кока Кодо Синклер“ – най-големият в страната с мощност от 1500 мегавата.

Междувременно язовир „Масар“ на река Пауте се използва от комплекс от три електроцентрали, с общ капацитет от над 1700 мегавата.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ЕФЕ)