Начало България Правителственият самолет кацна в Бейрут, за да евакуира българите

Правителственият самолет кацна в Бейрут, за да евакуира българите

49
правителствен самолет

Авиоотряд 28 приземи в Бейрут, за да спаси българите от Ливан. Данни от flightradar24.com показват, че Airbus-ът на правителството излетя от София за Бейрут около 13 часа.

Малко преди 15 часа самолетът пристигна в Ливан.

Тази сутрин се проведе спешно събитие при премиера Димитър Главчев. От него стана ясно, че на борда на самолета ще бъдат и служители от българското външно министерство, които ще съпътстват първата група евакуирани български граждани.

„По-вероятно българските граждани в Ливан ще бъдат евакуирани с два полета на правителствения самолет“, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов днес във Варна.

На момента, сред връщащите се с организирания полет няма такива, които да поискали помощ за настаняване. Въпреки това МВР е готово да оказва съдействие със своите бази.

БТА напомня, че при евакуацията приоритет ще имат семействата с деца и уязвимите групи. Това беше решено на срещата вчера между премиера Димитър Главчев и представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите.

От Министерството на външните работи (МВнР) призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливан и незабавно да напуснат страната. Ако се нуждаят от помощ, могат да се свържат с българското посолство в Бейрут на следните номера: +961 5 453 658, както и на телефоните за спешни случаи извън работно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се изпращат и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: [email protected].

Още новини от деня – четете тук