Начало България ПП-ДБ с ултиматум към ГЕРБ-СДС: Имаме 7 условия, иначе – оставка на...

ПП-ДБ с ултиматум към ГЕРБ-СДС: Имаме 7 условия, иначе – оставка на кабинета

621
Сподели
Кирил Петков
Кирил Петков

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че заедно с „Демократична България“ са решили да потвърдят декларацията на кабинета „Денков-Габриел“, като обаче поставят 7 условия, за да просъществува съвместното им управление с ГЕРБ.

България има нужда от реформаторско правителство, но това не може стане на цената на превзети регулатори. На българите им трябва спокойствие, но и истинска реформа, а не подмяна. Каним на разговори ГЕРБ“, обяви той на извънредна пресконференция пред централата на „Кърниградска“.

От ПП-ДБ предлагат този механизъм да се подпише от Николай Денков, Мария Габриел и председателите на политическите групи на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ–СДС.

7-те гаранции включват:

общ борд за назначение на регулатори;
да се спазва вече одобрената обща законодателна програма;
пътна карта за съдебната и конституционна реформа;
реформа в службите;
съгласуван закон за антикорупционната комисия;
преработка на Изборния кодекс;
обща позиция за законността на референдума на „Възраждане“.
„При неизпълнение на тези седем гаранции ние ще поискаме оставката на правителството“, допълни Петков.

Припомняме, че сутринта депутатите от ПП-ДБ бойкотираха пленарното заседание и обвиниха ГЕРБ, че готвят подмяна на регулаторите със скрито мнозинство, в което влизат ДПС и „Възраждане“.

Тогава Кирил Петков анонсира, че предстои да вземат решение какво ще предприемат занапред. В отговор на въпрос дали подаването на оставка е един от обсъжданите варианти, той лаконично заяви: „Потенциално, да“.

Коментари