Начало Водещи ПП-ДБ: Саботира се машинният вот! ЦИК да се намеси

ПП-ДБ: Саботира се машинният вот! ЦИК да се намеси

59
Избори
Снимката е илюстративна

Председателят на РИК в Пловдив област от квотата на ГЕРБ-СДС заблуждава гражданите, че ако искат да гласуват само на единия вот на 9 юни, могат да го направят само на хартия. Това е поредният опит, чрез разпространяване на дезинформация, да се саботира машинния вот. Отново в навечерието на изборите, целта е да объркат хората и да се откажат да гласуват по най-сигурния начин – с машина.

Това пише в официална позиция от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“, която публикуваме без редакторска намеса:

„Гражданите няма да могат да гласуват на машина, само и единствено ако нямат право да гласуват за двата вида избор. Тогава ще могат да гласуват само на хартия. Ако имат право да гласуват и за Народно събрание, и за Европейски парламент, но искат да гласуват само за едното от двете, ще могат да гласуват с машина.

Ето как се случва гласуването:

След вписване на данните на избирателя в избирателните списъци избирателят следва да заяви как желае да гласува – с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

За да гласува с бюлетина от машина, избирателят трябва да има избирателни права и за двата вида избори, които се провеждат. Ако избирателят няма избирателни права за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, той гласува в изборите за народни представители само с хартиена бюлетина. Не се допуска гласуване в единия вид избор с хартиена бюлетина, а в другия вид избор с бюлетина от машинно гласуване.

Гласуването в двата вида избори се осъществява само с едно посещение на изборното помещение.

Във връзка със зачестилите опити да се вкарат в заблуждение избирателите в различните райони на страната относно машинното гласуване, настояваме ЦИК да излезе с официално становище и опровержение на твърденията на Янко Радунчев, председател на РИК 17 в Пловдив област.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ призовава гражданите да не се подлъгват по опитите да бъдат объркани“.