Начало Водещи ПП-ДБ нямат единна позиция дали ще предложат кабинет

ПП-ДБ нямат единна позиция дали ще предложат кабинет

24
От ПП-ДБ представиха предложенията си за конституционни промени
Снимка: БТА

ПП-ДБ все още няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако получи третия проучвателен мандат от президента, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници в коалицията.

На проведеното вчера заседание на ПГ не се е стигнало до решение и днес лидерите на обединението ще се съберат на Председателски съвет за ново обсъждане.

Две от формациите – ДСБ и „Да, България“, предлагат формули за съответно – техническо и програмно правителство.

От ПП обаче смятат, че в 50-ото НС няма условия за формиране на стабилно антикорупционно управление.

Според депутат от ПП ДБ Бойко Рашков предсрочните избори са неизбежни.

ПП-ДБ не може да подреди, защото няма нужното мнозинство. Най-вероятно отиваме на нови избори“, коментира той, цитиран от националното радио.

Засега позициите на политическите формации в 50-ия парламент остават непроменени – никой не декларира подкрепа към втория мандат, а всички без ГЕРБ-СДС и ДПС гледат към третия.

„Ако дойде при нас първо ще говорим за политики, а след това за експертен кабинет“, каза Станислав Балабанов от ИТН.

БСП категорично няма да подкрепи кабинет, предложен от ДПС с втория мандат. Това заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов. Според него шансовете да се излъчи правителство в рамките на 50-ото НС все още не са изгубени.

„Мисля, че все още има възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат, независимо при кого ще отиде /…/ стига партията да намери начин да обедини около себе си експерти и хора, които са готови да направят „кабинет на националното спасение“, каза Гуцанов, цитиран от БНР.

От БСП биха подкрепили кабинет с третия мандат, но само ако неговите приоритети съвпадат с тяхната програма и след решение на ръководните органи на партията.

Депутатите от разпадналата се ПГ на „Величие“, които сега са независими, няма да подкрепят кабинет с нито един от мандатите. Това заяви Красимира Катинчарова.

„Ние отказваме да участваме в такива дребни, политически игри. Всъщност те са дребни тук, в залата, но всъщност става въпрос за държавния интерес. България в момента има нужда от съвсем други действия. Нашата група няма да подкрепи нито едно правителство, защото няма градивни сили, които да работят за интереса на обикновения българин“, допълни тя.