Начало Водещи ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията

109
ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията


ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха, че са се разбрали за дерогацията – на 1 март 2024 г. тя ще отпадне, а от 1 януари 2024 г. ще отпаднат квотите за износ. Това заявиха представители на парламентарните групи пред журналистите в Народното събрание.

„Вносителите на двата законопроекта за „Лукойл“ заявиха писмено, че ги оттеглят. С решение на Народното събрание това трябва да стане факт. Днес следобед ще бъде изготвен и законопроект за прекратяване на дерогацията, който ще повтаря това, което знаете. Дерогацията се прекратява от 1 март 2024 г., а от 1 януари се прекратява износът. Трябва да видим как да разпишем текстовете, които касаят ревизията, която Агенция „Митници“ трябва да направи към 31 декември, за да установи какви вече преработени количества има в склодивите наличности на „Нефтохим“ и да се прецени за тези количества да има право да бъдат изнесени, за да не задръстят складовете на рафинерията“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Разумът надделя“, посочи Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Той обясни, че в Народното събрание ще бъде внесен съвместен законопроект, който ще е в интерес на българския потребител.

„Радваме се, че утре ще има общ законопроект“, заявиха и от ГЕРБ-СДС.

Двата проекта – на ГЕРБ-СДС и ДПС, от една страна, и на „Продължаваме промяната-Демократична България“, от друга, бяха дебатирани в пленарната зала, но преди гласуването председателят на Народното събрание Росен Желязков даде почивка, в която решението беше обявено пред медиите, а след подновяването на заседанието – съобщено и от Росен Желязков.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияСАЩ: В РС Македония има епидемия от корупция
следваща статияВалежи от дъжд и сняг днес