ябълки
4 ябълки дневно може да свалят драстично нивото на холестерола, гласят резултатите от ново изследване на ябйлките, цитирано от health.bg. Те още имат лечебно въздействие при редица състояния. Препоръчително е поне 1 на ден да се яде с кората, тъй като там се съдържат важни антиоксиданти.

Ето и някои проблеми, които ябълката облекчава:

Крампи: Възможна причина за крампите е липсата на калций, магнезий, калий и витамините В и С. Всичките тези елементи се съдържат в ябълките. Ябълковият оцет също помага при крампи, защото той стимулира стомашните киселини, от което се подобрява усвояването на калция и магнезия от организма.

Срещу крампеи изпивайте по 2 чаени лъжички ябълков оцет разтворен в чаша вода 3 пъти дневно. Или наложете схванатите мускули с кърпа, напоена със смес от 2 лъжички оцет и чаша топла вода, покрийте компреса с дебела хавлия.

Астма: Астмата е състояние, причинено от свръхчувствителност на дихателните пътища. Симптомите – хриптене, кашлица и усещане за стягане в гърдите – се засилват от студен въздух, определени храни, физическо усилие, възпаление и алергии.

Според британски учени хората, които изяждат поне 2 ябълки седмично, намаляват с една трета риска да заболеят от астма. Друго проучване е установило, че децата, родени от майки, които са яли ябълки по време на бременността си, са значително по-неподатливи на това заболяване до 5-годишва възраст.

Ябълките и техният сок имат по-силно антиастматично действие от всички други храни. Това вероятно се дължи на високото им съдържание на антиоксиданти – в 100 грама ябълки има 3 пъти повече антиоксиданти, отколкото в 1 портокал или 1 банан. Затова е добре поне 1 ябълка на ден да се яди необелена.

Високо кръвно: Рискови фактори за високото кръвно налягане са затлъстяването, високите стойности на бъбречния хормон ренин, резистентността към инсулина, възрастта и наследственото предразположение.

Японските учени са открили, че ябълковият оцет понижава кръвното налягане. Според тях, оцетната киселина намалява производството на хормона ангиотензин, който свива кръвоносните съдове.

Смята се, че от ябълковия оцет се отслабва, което пък води до понижаване на кръвното налягане. Той забавя повишаването на кръвната захар след хранене, което понякога води до рязък спад на захарта и появата на силен глад.

Ябълките помагат за понижаване и на холестерола. Американско изследване открило, че жените, които изяждат по 75 грама сушени ябълки (равни на 4 пресни) дневно в продължение на половин година, са намалили с една четвърт стойностите на лошия холестерол, който запушва артериите.

Срещу високо кръвно използвайте малко ябълков оцет в храната си.

Диария. От всички плодове ябълките съдържат най-много пектин. При разграждането на пектина от полезните бактерии се образува защитен слой в стомаха, който предпазва от дразнене и възпаления.

При разграждането се отделят и пробиотични вещества, които увеличават количеството на полезните чревни бактерии. Тези бактерии унищожават микробите, които причиняват диария.

При диария е много полезно изяждянето на 1 сурова ябълка на всеки няколко часа.

Ябълките са от полза още при хълцане, сенна хрема, остеопороза, ужилвания и парадонтоза. Те също така допринасят за засилване на имунитета.

предишна статияБългарските социалисти – трудно равновесие
следваща статияВ Париж ще бъде представена изцяло нудистка пиеса