най-възрастният човек
Масазо Нонака почина на 113-годишна възраст

Най-възрастният мъж в света, японецът Масазо Нонака, почина на 113-годишна възраст, съобщава АФП. Нонака е роден през юли 1905 година – само няколко месеца преди Алберт Айнщайн да публикува своята Теория за относителността и две години, след като братята Райт осъществяват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха.

Книгата на рекордите на Гинес призна Нонака за най-възрастния мъж на планетата след смъртта на испанеца Франсиско Нунес Оливера миналата година.

„Шокирани сме от тежката загуба. Той се чувстваше добре само преди ден и бяхме изненадани, че е починал кротко в съня си“, заяви правнучката на Нонака Юко.

Най-възрастният мъж в света имаше шестима братя и сестра, жени се през 1931 година и има пет деца. През целия си живот е ръководил собственa страноприемница с горещ извор в родния си град. След пенсионирането си Нонака се наслаждавал на мачовете по сумо по телевизията и ядял огромно количество сладки.

Япония държи рекорда по най-голяма продължителност на живот и е дом на няколко от най-дълго живелите хора на планетата. Сред тях са Джироемон Кимура, който почина малко след като отпразнува 116-я си рожден ден през юни 2013 година. Най-възрастният човек в света за всички времена обаче е Жан Луис Калман от Франция, която почина през 1997 година на 122-годишна възраст.

предишна статияСнукър: Тръмп сломи Робъртсън за първия си финал на „Мастърс“
следваща статияРусия ще създаде версия на космичесия кораб „Союз“ за полети до Луната