плаж

Гърция се надява, че туристическият сезон ще започне на 1 юли. Турция възнамерява да въведе „зони без коронавирус“, а Хърватия иска да раздава здравни сертификати на туристите от чужбина.

В края на април Германия удължи препоръката за пътуванията в чужбина до 14 юни 2020. Подобни препоръки се издават, когато има конкретна опасност за здравето и живота на гражданите. Но те нямат задължителен характер. А това означава, който желае, все пак би могъл да пътува в чужбина – въпреки опасността от зараза с новия коронавирус. В много от класическите туристически дестинации обаче продължават да важат ограничения заради пандемията. Представяме някои от тях:

Гърция

Гърция обяви 9-седмична програма за разхлабване на мерките. От 4 май носенето на защитни маски в затворени помещения и в обществените превозни средства е задължително. Същевременно фризьорските салони, магазините за електроуреди и книжарниците отново отвориха врати. Засега обаче остават забранени пътуванията вътре в страната. През юни се очаква хотелите да започнат да отварят поетапно. Григорис Тасиос, президент на Гръцкия туристически съюз, се надява, че туристическият сезон ще може да започне на 1 юли.

Австрия

На 1 май в Австрия отпаднаха ограниченията за излизане от дома. Ден по-късно магазините и почти всички фирми от сферата на услугите отново заработиха. На 15 май ще ги последват ресторантите, а в края на май и хотелите. Остават в сила правилата за спазване на хигиена и дистанция, както и задължителното носене на маски в магазините и в обществения транспорт. Някои музеи във Виена ще заработят по-рано от предвиденото първоначално.

Италия

За момента до Италия може да се пътува само при наличието на основателна причина. Пътуванията с цел туризъм не са разрешени и браншът разчита на вътрешния туризъм. Хотелите в страната не работят от началото на март. От 4 май хората отново могат да излизат на разходки.

Испания

Правителството в Мадрид предупреди, че преди края на годината не може да се мисли за никаква нормализация в туристическия сектор. Границите на страната остават затворени. Засега и за пътуванията вътре в страната е необходимо да има основателна причина. Възможно ограничението за пътувания да отпадне след 22 юни. Много от хотелите ще могат да отворят в средата на май, но при спазването на строги условия.

Португалия

Преди броени дни Португалия отмени въведеното на 19 март извънредно положение. Въпреки това португалците са призовани да си останат по възможност у дома. При пазаруване или пътуване с обществения транспорт е задължително носенето на предпазна маска. В страната отварят повечето малки магазини, а спортуването на открито отново е позволено. След 2 седмици музеите, баровете, ресторантите и художествените галерии ще могат да отворят врати. А футболното първенство ще бъде подновено през последната седмица на май. Остава в сила забраната за събиране на повече от 10 души на едно място.

Франция

Плажовете в страната ще останат затворени най-малко до началото на юни. Вероятно тогава ще отворят врати кафенетата, ресторантите и баровете – но само ако броят на заразените спре да нараства толкова бързо, както сега. Освен това заведенията за хранене ще могат да продават храна само за вкъщи. Засега няма никаква яснота по отношение на хотелите и къмпингите. По-малките музеи ще започнат да посрещат посетители от 11 май, а големите – като Лувъра в Париж, ще останат затворени поне до началото на септември.

Нидерландия

От 1 май туристическите обекти в провинция Зеландия имат право да предлагат до 15 процента от леглата, с които разполагат. Мярката е временна – до 22 май. Всичко друго си остава непроменено: ресторантите, кафенетата и баровете остават затворени поне до 20 май, а на обществени места хората трябва да спазват дистанция. Повечето къмпинги и туристически селища със семейни къщички и бунгала в момента са затворени и не работят.

Турция

Ограниченията остават в сила най-малко до края на май. Те включват забрана за излизане навън в събота и неделя, като мярката важи за 31 града и турски провинции, както и за хронично болните хора и тези под 20 и над 65 години. Остават затворени училищата и университетите, баровете и кафенетата. В края на месец май се очаква авиокомпания Turkish Airlines да възстанови полетите си. Турският министър на туризма се надява, че на 1 юни ще може да бъде открит почивният сезон за местните хора. Що се отнася до чуждестранните туристи, Анкара възнамерява да създаде „курортни зони без коронавирус“. Хотелите ще получават специален здравен сертификат. А туристите трябва да разполагат с международно признати здравни документи.

Египет

Египетските власти разхлабиха част от мерките в борбата срещу коронавируса: в момента хората не могат да напускат домовете си в часовете между 21 вечерта и 6 сутринта. Магазините не могат да работят след 17 часа. Ресторантите и кафенетата могат да доставят храна по домовете, но нямат право да приемат клиенти. Обществените плажове остават затворени, а засега всички туристически полети до Египет са спрени.

Хърватия

От 19 март в страната бяха преустановени туристическите пътувания. Всеки, който пристига в страната, е длъжен да остане 14 дни под карантина. От следващата седмица (11 май) ресторантите и кафенетата могат да отворят врати за клиенти, но само ако масите са на открито. В Хърватия маските не са задължителни, а само препоръчителни. Страната се представя като сигурна туристическа дестинация, тъй като броят на инфекциите е сравнително нисък. От министерството на туризма се надяват това лято да посрещнат отново много гости от чужбина – въпреки вируса. Предвидено е да се раздават здравни сертификати на чужденците. Те трябва да се подложат на тест за коронавирус преди почивката си в Хърватия.

предишна статияВалежите постепенно спират, затопляне на времето днес
следваща статияТом Круз готви снимки в космоса