Начало Свят Посланикът на ЕС в Скопие: Промените в конституцията трябва да бъдат направени

Посланикът на ЕС в Скопие: Промените в конституцията трябва да бъдат направени

59
Дейвид Гиър.
Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър/ Снимка: БТА

Важността на европейската интеграция за Република Северна Македония е изразена от посланика на ЕС в страната, Дейвид Гиър. Той подчертава, че всички институции в държавата трябва да работят заедно, за да ускорят присъединяването на страната към Европейския съюз. Политическите партии също трябва да преодолеят своите различия и да бъдат единни в целта си за евроинтеграция, споделя Гиър в интервю за МРТ 1, предава БТА.

Гиър изразява надежда, че новото правителство на Република Северна Македония е ангажирано с присъединяването към ЕС и очаква интензивно сътрудничество с правителството. Необходимо е бързото изпълнение на необходимите реформи, прилагането на съществуващите договори и ангажимент за включването на българския народ в конституцията на страната, посочва той.

Относно Преспанския договор, който доведе до напрежение между Гърция и Северна Македония, Гиър подчертава важността на изпълнението му и твърди, че вече е време да бъде приет като решение за проблемите между двете държави.

В интервюто той разглежда също и важността на договора за приятелство и добросъседство между Република Северна Македония и България, като подчертава, че необходимите промени в конституцията трябва да бъдат изпълнени преди следващите стъпки към членство в ЕС.

Гиър се надява, че лидерите на страната ще продължат диалога с ЕС и очаква редовните посещения в Брюксел от страна на премиера, президента и други министри. Той счита, че важно е да се поддържат добрите съседски отношения и да се работи за задълбочаването на отношенията между Северна Македония и България.

Вижте повече новини тук