Начало Водещи „Порше“ спира производството на автомобили с дизелови двигатели

„Порше“ спира производството на автомобили с дизелови двигатели

1954
Порше

Производителят на спортни автомобили „Порше” обяви, че планира да се превърне в първият германски автомобилопроизводител, който ще се откаже от дизеловите двигатели, съобщава АФП. „Няма да има повече „Поршета” на дизел”, заяви изпълнителният директор на компанията Оливер Блуме. Той бе категоричен, че компанията му ще се съсредоточи върху основната си сила – „мощен бензинов, хибриден и от 2019 година – изцяло електрически автомобил”.

Шефът на „Порше” заяви, че стъпката се предприема след продължилия близо 3 години скандал „Дизелгейт”, в който бе замесен автомобилния гигант „Фолксваген” – холдинговата компания към която принадлежи и производителя на луксозни спортни коли.

През 2015 година „Фолксваген” призна пред американските регулаторни органи, че е инсталирала допълнителни устройства на 11 милиона от автомобилите си в световен мащаб, с които да манипулират тестовете за въглеродни емисии, и те да покажат по-ниски резултати. В резултат компанията трябваше да плати глоби в размер на 27 милиарда евро.

Базираната в Щутгарт „Порше” спря да приема поръчки за дизелови автомобили още през февруари, макар да произвежда и продава подобни модели повече от десетилетие.

предишна статияАштън Къчър блъсна с колата си 19-годишно момче, а после си направи селфи с него
следваща статия„Дисни“ няма да прави нови „Междузвездни войни“; феновете се уморили