Начало Свят Полша обвини Русия, че е нарушила въздушното й пространство

Полша обвини Русия, че е нарушила въздушното й пространство

64
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Днес рано Русия наруши въздушното пространство на Полша чрез крилата ракета, ударена към цели в Западна Украйна, съобщиха полските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс.

Според изявлението на полските въоръжени сили в социалната мрежа „Екс“, на 24 март в 04:23 ч. има нарушение на полското въздушно пространство от Руската федерация чрез крилата ракета.

Обектът премина в полското въздушно пространство в района на Осердув в Любелското воеводство и остана в него за 39 секунди, бидейки наблюдаван по време на целия си полет от военните радарни системи на Полша.

Руската ракета, която влезе в полското въздушно пространство, „летеше със скорост от почти 800 км/ч“, според говорителя. В момента полското въздушно пространство е в безопасност.

Днес Русия извърши въздушни удари по Киев и Лвовска област в Западна Украйна. По-рано полските въоръжени сили съобщиха за активирането на авиацията на Полша и съюзни страни, за да се защити Западна Украйна.

Кметът на Лвов Андрий Садови посочи, че няма ракети нападат Киев, но около 20 ракети бяха изстреляни към Лвовска област, придружени от седем нападателни дрона. Атаката на Русия имаше за цел ключовата инфраструктура на Лвовска област.

В Киев бяха чути няколко експлозии в ранните часове на деня, след като противовъздушните системи започнаха да отхвърлят руските атаки, според кмета на града Виталий Кличко.

Противовъздушната отбрана на Украйна унищожи десетина ракети, изстреляни от Русия в посока Киев и околните райони, каза областният управител на Киевска област Сергий Попко.

Още международни новини – четете тук