Начало Водещи Полски археолози откриха загадъчна статуетка

Полски археолози откриха загадъчна статуетка

735
археолози

Уникални находки, сред които фрагменти от оръжия и различни скъпоценности са открили полски археолози при разкопки близо до град Чодлик, Люблинско войводство.

Всички находки са направени на територията на древно селище, което е идентифицирано като славянска крепост, пише „Nauka w Polsce“.

Ппървите разкопки в Чодлик са направени преди около 60 години, но бяха подновени едва миналата година.

Археолозите анализират откритите средновековни артефакти, включително много фрагменти от керамика, върхове на стрели и върхове на копия, дрехи и бижута. Сред най-ценните експонати са бронзова закопчалка с формата на пръстен и лунула – висулка с формата на полумесец. Най -интригуващата находка обаче е антропоморфна статуетка, изработена от сребро, висока една пет сантиметра.

Фигурката вероятно е изработена внимателно и с детайли, но за съжаление чертите на лицето не са запазени. Тя е във форма на човек, скръстил ръце на гърдите. Фигурката е намерена на дълбочина около 20 сантиметра, на нивото на ранносредновековния културен пласт.

До момента археолозите не са успели да определят предназначението на този уникален предмет, който към момента не са успели да датират.

В момента експертите сравняват възрастта му с възрастта на керамиката. Анализът на фрагменти от глинени съдове показа, че те принадлежат към VIII-X век. Това е в съответствие с предложената по-рано хипотеза, че славянската крепост в Чодлик е построена точно през 8 век, а през 10 век е изоставена или разрушена.

Големият брой намерени оръжия показва, че в крепостта е бил разположен доста голям гарнизон, и тя е била заобиколена от три защитни стени, включително и с ровове, пълни с вода. Причината за срутването на крепостта в Чодлик и към момента е дългогодишна загадка за археолозите.

предишна статияХоденето: Тайното оръжие на имунитета
следваща статияВремето е благоприятно за романтични срещи