Начало Водещи „Политико“: Твърде вероятно е българският еврокомисар да бъде оттеглен

„Политико“: Твърде вероятно е българският еврокомисар да бъде оттеглен

69
„Политико“: Твърде вероятно е българският еврокомисар да бъде оттеглен

Твърде вероятно е българският еврокомисар Екатерина Захариева да бъде оттеглена от поста. Това се посочва в статия на „Политико“, в която се посочват петима потенциални кандидати за еврокомисари, за които има вероятност да бъдат оттеглени.

Екатерина Захариева беше официално посочена за поста от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която представи екипа си във вторник.

Екатерина Захариева поема еврокомисарския пост за стартъпи, изследователска дейност и иновации

Ножовете са насочени към Екатерина Захариева, бивш външен министър на България, пише „Политико“ и припомня случая от 2018 година, когато у нас се разгоря скандал с продажбата на българско гражданство.

По това време Захариева е министър на правосъдието. Захариева отхвърли обвиненията, но по случая съдебните власти не направиха нищо, припомня изданието. В същото време политическите опоненти на Захариева „с охота“ припомнят този случай.

Още миналата седмица „Политико“ съобщи за съмнения относно кандидатурата на Екатерина Захариева, която получи ресора за стартъпи и новации.

„Политико“: Скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК

„Политико“ цитира също изданието „Юрактив“, според което бивш служител на отдела за миграция обвинил Захариева, че докато е била правосъден министър в периода 2015-2017 г., е участвала в схема за предоставяне на гражданство срещу заплащане.

Тогава беше припомнено, че според подаден сигнал от Катя Матева, бивш директор на Съвета за гражданство, вицепремиерът по това време Красимир Каракачанов, правосъдният министър Екатерина Захариева и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев са обвинени в извършването на измама, която е позволила на хиляди чужденци да получат български паспорти срещу определени суми пари.

Очаква се днес Комисията по правни въпроси трябва да потвърди писмено липсата на конфликт на интереси на кандидатите за евродепутати, преди да бъдат изслушани в съответната комисия. Неин председаел е българският евродепутат Илхан Кючюк.