Начало Водещи „Политико“: Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба

„Политико“: Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба

104
Бойко Борисов и Делян Пеевски
Бойко Борисов и Делян Пеевски

Изборите в България следващия месец извеждат на преден план ролята на санкциониран магнат и способността му да подкопава крехката демокрация на страната.

За неговите критици, особено от реформистки и антикорупционни партии, медийният магнат и депутат Делян Пеевски е олицетворение на пленената държава България, в която олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови основни институции в страната, член на ЕС и НАТО.

Николай Денков, премиер до миналия месец, описва Пеевски, който в санкциониран от САЩ и Обединеното кралство, като „най-голямото зло“, сполетяло балканската нация от 6,5 милиона души.

Затова не е чудно, че една от основните политически битки около изборите на 9 юни се въртят около влиянието на Пеевски върху съда и службите за сигурност. Христо Иванов, председател на партия „Да, България“, твърди, че изборите трябва да разбият хватката на Пеевски и предупреждава, че на карта е заложено „функционирането на Републиката“.

Да се ​​изправиш срещу Пеевски обаче не е лесно.

Бившият премиер Кирил Петков от антикорупционната партия „Продължаваме промяната“ говори пред „ПОЛИТИКО“ в деня на старта на предизборната си кампания в София, че току-що се е сблъскал с препятствието, наречено Пеевски. Жестикулирайки до прозореца на предизборния си офис, той говори по телефона с представител на фирма за билбордове, която отказа да окачи плакати, току-що поръчани от него.

„Какво искаш да кажеш, че не можеш? каза Петков. „Платихме ви за 500 плаката.“

Проблемът явно е в изобразено на предизборния плакат. Той показва карикатура на Пеевски като прасе футболист, стъпило върху тиква, вместо топка.

Плакатът представлява микрокосмос на политиката на нацията. „Тиквата“ е прякорът на бившия премиер Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ води комфортно в социологическите проучвания. (Тиква на български жаргон означава голяма, но куха глава.) С предупреждението „Ето кой печелиш, ако не гласуваш“ посланието на плаката е ясно: Пеевски държи Борисов под ботуша си.

Проблемът на Петков е, че никой не иска да разстройва властолюбец, чието влияние в медиите е повсеместно, включително и в рекламния сектор.

Чувствителността около предизборните плакати се надигна отново във вторник, когато ГЕРБ успешно лобира пред Централната избирателна комисия да премахне плакати на „Продължаваме промяната“, включващи снимки на Борисов и Пеевски.

Завръщането на Борисов

В момента ГЕРБ на Борисов води в социологическите проучвания и се очаква да получи около 27 процента от гласовете. Пеевски, въпреки че самият той не е мюсюлманин, сега ръководи етническата турска партия в България ДПС, която е на път да спечели около 15 процента. Двамата мъже са смятани за политически обвързани в предизборната кампания, но големият въпрос е кой от тях наистина управлява и кой ще управлява, ако успеят да създадат коалиция след изборите. Завръщането на премиерския пост за бившия пожарникар и бодигард Борисов съвсем не е невъзможно.

„Има една тънка и заложена сделка между Борисов и Пеевски, която е, че г-н Пеевски има значителен контрол върху съдебната система и службите за сигурност, а г-н  Борисов се страхува да бъде наказан, ако има реално работещи съдилища и прокуратура“, каза Петков. „Значи Борисов носи гласовете, а Пеевски гарантира, че сегашните институции не крият рискове за него.

Общественото разочарование от корупцията е дълбоко и гневът срещу Борисов и Пеевски помогна за провеждането на масови антимафиотски протести през 2020 г. Предизвикателството пред реформаторите обаче е, че и ГЕРБ, и ДПС могат да разчитат на стабилни избирателни блокове благодарение на добре развитите си регионални си структури и мрежи от покровителство, заради които хората смятат, че работата им зависи от кметове и други партийни служители.

И Борисов, и Пеевски са предпазливи относно публичното обявяване на съюз, но контурите на сделката се очертават. Пресслужбата на ДПС пусна весело съобщение — с текст  „Обещано и изпълнено!“, за това как двамата успешно си сътрудничат, за да гарантират работни места за енергийни работници и миньори. Борисов защити Пеевски и от подигравка на Денков за „най-голямото зло“.

Освен това Борисов е откровен за политическата аритметика на страната, отбелязвайки, че числено надеждната група от турски и мюсюлмански избиратели е  причината, поради която има смисъл да се съюзи с Пеевски. „Винаги сме работили с ДПС през годините, защото те са част от системата“, каза той, цитиран от Българска телеграфна агенция (БТА).

В класическа политическа игра обаче, Пеевски твърди, че не е автоматичен поддръжник на връщането на Борисов на власт. „Кой каза, че Борисов непременно трябва да управлява? – иронизира магнатът, опитвайки се отново да внуши, че той е този, който управлява дуото – с ботуша върху тиквата, както го бе изобразил плакатът на „Продължаваме промяната“.

От ГЕРБ не отговориха на запитване на ПОЛИТИКО за коментар.

Списъкът „Магнитски“

Санкциите на САЩ и Великобритания срещу Пеевски и други корупционни мрежи в страната са забележителни, защото ЕС до голяма степен зае противоположна позиция на широкомащабните подкупи в България, въпреки че голяма част от тях включваха кражби и злоупотреби с фондове на ЕС. В силно критикуван пропаганден удар Пеевски, който се опитва да се отърси от стигмата на санкциите, проведе „сърдечна“ среща с посланиците на ЕС този месец.

За разлика от детските ръкавички на Брюксел, Вашингтон директно обвинява Пеевски по закона „Магнитски“ в управление на схеми за подкупи и упражняване на „контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. Подобни са мотивите и на Великобритания. Пеевски обжалва санкциите по „Магнитски“, заявявайки, че са наложени без доказателства.

Борбата за това кой да контролира съдебната система и шпионската служба е централна в борбата за бъдещето на българската демокрация. Дългогодишното недоволство сред борците за борба с корупцията е, че службите за сигурност и съдилищата се използват за изнудване и че нито един водещ мафиот не е осъден. Денков казва, че сега страната е изправена пред шести общи избори за три години, защото Пеевски подкопва опитите на реформаторите да изкоренят корупцията.

„Много от проблемите, които виждаме, са именно защото той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ. Всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него“, оплака се миналия месец Денков, цитиран от БТА.

Обръщайки този наратив наопаки, Пеевски представя себе си като човека, който ще спаси българските институции от намесващите се реформисти.

„Със сигурност няма да позволя да унищожат българските служби, да унищожат българското правосъдие. Ето, обявявам го, защото винаги казвате, че има нещо зад кулисите. Но няма да им позволя да унищожат държавата. Не аз, Делян Пеевски!“

Хитър политически оператор, който се стреми да маневрира към мейнстрийма, Пеевски се координира тясно с Борисов, за да представи проевропейски и пронатовски фронт срещу президента на България Румен Радев, който клони към Кремъл.

„Нашата безпрецедентна подкрепа за Украйна е резултат от нашето твърдо убеждение като евроатлантици“, каза той наскоро, критикувайки „нечовешката агресия“ на Москва.

Разделяй и владей

Тъй като изборната надпревара навлиза в последния си етап, има и знаци, че Борисов се опитва да раздели двете основни реформаторски партии една от друга, предполагайки, че би работил с „Да, България“ на Христо Иванов, но не с „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков.

Хвърляйки колкото може повече политическа кал, Борисов се опитва да обвини партията на Петков, че е близка до прокремълската крайнодясна партия „Възраждане“, което е безумно обвинение, защото правителството на Петков изигра водеща роля във въоръжаването на Украйна.

Все пак самият Иванов изрази възражения срещу съдействието на участието на Пеевски навсякъде в държавата, като каза, че той трябва да бъде отстранен. „Това е основният въпрос за функционирането на Републиката. Това е завръщането на империята на страха“, каза пред БНР бившият правосъден министър.

Борисов настръхна от предположението, че просто ще прегърне мафиотската култура:

„Аз съм европейски политик, не искам връщане към годините на мафиотите“, каза той според коментари, цитирани от Mediapool.

На митинг на ГЕРБ в Хасково, на фона на Thunderstruck на AC/DC, 64-годишният Албен Манджуков, бивш директор на енергийна фирма, каза, че има надежда за бъдещето на България, дори хората да са озлобени и разделени повече от всякога.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ