Европа, крайнодесни

Европа има голямо сляпо петно: онлайн разпространението на крайното дясно като влияние. Крайнодесните групи на континента са дигитално грамотни – те знаят как да изкривят публичното възприятие по даден въпрос, да нарочват политическия дневен ред и да сплашват журналистите.

Наскоро разкриха връзка между австрийския клон на движението „Генерация Идентичност“ – едно от най-бързо развиващите се движения в Европа – и човека, обвинен в убийството на 50 души в джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Предполага се, че крайнодясното движение подстрекава към насилие и тероризъм. 

И движението, и терористът в своя манифест, споделят конспиративната теория, че бялото население в Европа бива изтласкано от континента и заменяно с мигранти. Дори само следмица след атаката „Генерация Идентичност“ направи протест срещу „Голямата замяна“ във Виена, призовавайки за „реимиграция“ и „деислямизация“

Исканията на групата са за депортиране на престъпници, екстремисти и на онези, които биват отхвърлени при искане за убежище, което е в съответствие с миграционния закон. „Ремиграция“ всъщност е евфемизъм за масовото депортиране на всички европейски жители с мигрантски произход или такива, които не са с бяла кожа.

Опасното в идеологията на  „Генерация Идентичност“ е насърчаването на идеята, че членове ѝ са изправени пред  непосредствена заплаха от външна група. Въпреки че движението не подкрепя публично актовете на насилие, членовете му се готвят за напълно реална борба, а техните манифести и разяснителни материали спокойно могат да се изтълкуват като призив за хващане на оръжията.

Всяко лято членовете на движението от цяла Европа организират военни тренировъчни лагери в селските райони на Франция. Техните ръководства използват милитаризиран речник, като например „снайперистка мисия” и „масов въздушен удар”, в описването на онлайн атаки.

Един от лидерите на „Генерация Идентичност“ е бивш неонацист на име Мартин Зелнер. Ако ислямският екстремист Аним Чодари е най – големият проповедник на омразата, то Зелнер се счита за негов еквивалент в крайно дясното.

Миналата седмица къщата на Зелнер е била разбита от австрийските служби за сигурност заради появила се информация, че терористът от Крайстчърч е дарил пари на движението. Зелнер е популярен със силни радикални виждания и е приеман от мнозина за идеолог на крайното дясно в Европа. Крайнодесният активист има над 90 000 абонати на YouTube и 16 000 последователи на Telegram.

В наръчника му „Изкуството на червеното хапче“  той дава насоки как стъпка по стъпка може да се разпространи крайнодясната радикализация. Той препоръчва да се използват като отправна точка широко разпространени проблеми от дневния ред, например свободата на словото или равенството между половете. След това постепенно да се лансират нови и по-крайни идеи: 

„Посяваш първо по-леките семена на червеното хапче и ги напояваш постоянно. Един честен въпрос, с който трябва да се започне, новина тук, имейл там, виц по време на излизане за по бира…“, пише в наръчника.

„Генерация Идентичност“ също обучава своите членове в използването на различни техники за манипулация.

Тяхната успешна онлайн книга „Медийна партизанска война“ показва как трансгресивните им кампании стават „вирусни“ и достигат до глобалната аудитория. Основната идея на тези действия е проста – глобално разпространение на „Генерация Идентичност“ по целия свят – от Австралия до Канада.

Идеологията на паневропейското движение отдавна е надхвърлила границите на Франция, където то се създава през 2003 г. Популистите от дясната страна в Европа вече навсякъде имат действащи политически сили – от „Алтернатива за Германия“ (AfD) и Австрийската партия на свободата до италианската „Лига“ и испанската партия Vox. Всички те успяват да пренесат езика и препоръките на „Генерация Идентичност“ в мейнстрийм политиката. Макар и много от тях да не признават движението, тези политически движения споделят идеологическата му платформа. Техните кампании срещу „лъжливите медии“ и малцинствените общности взаимно се подсилват и укрепват.

В Австрия движението има пространство за сериозен растеж до голяма степен благодарение на слабия подход на крайнодясната австрийска „Партия на свободата“ (FPÖ), член на управляващата коалиция.

Разбира се, в момента партията е подложена на остри критики заради своите връзки с Движението и неговата собствена връзка със стрелеца от Крайстчърч, но това не пречи на влиянието, което то оказва върху политиката на страната.

„Генерация Идентичност“ оказва сериозно влияние върху отхвърлянето на Пакта за миграцията на ООН в края на 2018 г. от австрийското правителство. Изследванията на Института за стратегически диалог установяват, че Зелнер и контролирания от него клон на Движението са се мобилизирали в специални криптирани канали в Telegram, дни преди стартирането на мащабните кампании за дезинформация в социалните медии, които в крайна сметка обръщат общественото настроение срещу пакта.

В отговор на нарастващия обществен натиск, австрийското правителство сега обмисля забрана на „идентифициращото“ движение Австрия. Подобен ход обаче ще безсилен срещу реалния проблем – разпространяването на неонацистки идеи в Европа.

Подобен подход просто няма вече връзка с актуалната реалност. В нея подобни крайнодесни и неонацистки организации не действат вече като затворени клетки. Вместо това те създават все повече мрежи на международно ниво. Затова и активистите на „Движението Идентичност“ ще продължат да намират новаторски решения, за да заобиколят законите и да предадат посланията си на широката общественост.

Силите за сигурност, политиците и технологичните фирми просто не успяват да наваксат спрямо начините, по които крайнодесните трупат популярност, и се справят само с част от проблема на онлайн екстремизма – свалянето от социалните мрежи на подобен тип пропаганда – нещо, което поне към момента е крайно неефективно.

Малките периферни платформи, които са се превърнали в сигурни убежища за крайнодесните в международните отношения, до голяма степен са невидими. Незабелязана и неоспорима, крайната десница е била свободна да разпространява своите послания, подтикващи към насилие, в ултралибертарни платформи като Gab, 8chan and Bitchute.

Християнската църква трябва също да се събуди. Спешно трябва да се изградят по – бързи механизми за премахване на послания за омраза, алгоритмите ни трябва да са по-прозрачни, а мерките за борба с радикализацията – по-балансирани и всеобхватни.

Не цялото  съдържание обаче е незаконно или нарушава политиките на платформите, а групи като австрийската „Генерация Идентичност“ се възползват от тези вратички в закона.  За да се запълнят тези пропуски, трябва да се инвестира време в увеличаването инициативи, свързани с цифрова устойчивост. По този начин потребителите могат да бъдат защитени от вредното съдържание, попадащо в юридическите „сиви зони“.

Ако тези действия не бъдат предприети или не приемем по – сериозно заплахата, която подобни мрежи представляват, рискуваме те да вдъхновят нова поредица от атаки.