Белгия печели състезание, в което никой не иска място на подиума. В страната от 11 милиона души коронавирусът досега е причинил повече от 5000 смъртни случая, според отчетени данни. Това означава, че Белгия оглавява таблицата на смъртността на глава от населението в Европа – надминавайки както Италия, така и Испания – и дори в световен мащаб, ако приемем, че данните от Китай са точни.

„Който иска да сравнява нашето число с други страни, трябва да го раздели на две – казва Стивън Ван Гухт, който е председател на правителствения научен комитет за коронавирус, за „Политико“ – Всяко друго сравнение изобщо не е релевантно.“

Докато повечето страни отчитат само потвърдените смъртни случаи в болниците, Белгия включва всички потенциални смъртни случаи в старчески домове – дори ако COVID-19 не е потвърдена като причина за смъртта.

Критиките на метода на отчитане на Белгия се надигнаха, тъй като броят на хората започна да нараства и смъртността на глава от населението надмина дори Италия и Испания. Експертите твърдят, че подходът на Белгия е по-прозрачен и че други държави не отчитат общия брой на смъртните случаи. Но има и нарастваща политическа реакция, според която броенето /на мъртвите/ на Белгия може да бъде също толкова подвеждащо, но в обратна посока.

44% от регистрираните смъртни случаи в Белгия са починали в болница (и са били тествани). По-голямата част, 54 процента, са починали в старчески дом – и само в 7,8 процента от тези случаи COVID-19 е потвърдена като причина.

Да се знае колко хора умират от COVID-19 е от решаващо значение за разбирането на епидемията, но е изненадващо трудна за установяване цифра. Няколко държави, включително Франция и Великобритания, бяха подложени на натиск да започнат да включват смъртта в старчески домове в своите статистически данни, тъй като официалните случаи на смърт са все още подценяващи действителния брой на смъртните случаи.

„Както и в други европейски страни, в началото не е имало достатъчно капацитет за тестване, за да се извърши задълбочен тест на пациентите в старчески домове – заяви Джорсис Муун, говорител на агенцията, която ръководи старческите домове в холандскоговорящия регион Фландрия – Избираме да регистрираме всяка смърт, която потенциално е починала от COVID-19, за да открием в кои старчески домове е попаднал вирусът. Бяхме наясно, че това ще доведе до надценяване, но намерихме сигнализирането за по-важно.“

Не всички са съгласни подхода за „улов на всичко“. Белгийският вирусолог Марк Ван Ранст нарече „глупаво“ да регистрира толкова много хора, че умират от коронавирус.

Политически проблем

Критиката на метода на отчитане на Белгия бе установена, тъй като броят на починалите започна да нараства и смъртността на глава от населението надмина дори Италия и Испания, докато мерките за задържане изглежда изравняват кривата на случаите, а белгийските болници все още са в състояние да се справят, което рязко контрастира с регистрираните жертви.

„Изглежда, че хората умират само от COVID-19 в нашите старчески домове, докато там има смъртни случаи дори в нормални времена, като се има предвид много високата средна възраст на техните жители – каза Ван Ранст по белгийска телевизия – Ние се смятаме на върха на корона-класацията световен мащаб.“

Класацията също развълнува политиците.

„Ако е важно да сте възможно най-прозрачни, трябва да се погрижете цифрите ви да са верни – заяви премиерът Софи Вилмес в белгийския парламент и добави, че не всички жители на старчески домове са умрели заради коронавируса – Разбирате, че това повишава нашите числа.“

От миналата седмица властите се стремят да осигурят по-голяма яснота в цифрите. Ежедневните цифри се разделят между броя на смъртните случаи в болниците, причинени от COVID-19, и смъртните случаи в старчески домове. За последното има допълнително разграничение между предполагаемата и потвърдена смърт вследствие на вируса.

„Ние не променяме начина, по който броим, но общуваме по различен начин относно произхода на цитирания брой – заяви служител на белгийското правителство, говорейки при условие за анонимност – Не искаме хората да се притесняват, защото Белгия изведнъж е начело на класацията по смъртност на глава от населението. Полагаме усилия да бъдем прозрачни и да обясним това на нашите граждани.“

„Вярно е, че е имало някакъв натиск да усъвършенстваме начина си на отчитане“, каза Ван Гухт, който съобщава цифрите на ежедневна пресконференция.

Той обаче защити белгийския метод за броене, като се аргументира, че гарантира, че нищо не остава скрито.

„Важно е хората да са наясно със смъртта извън болниците –  каза Ван Гухт – разширеният начин на броене ни позволява да наблюдаваме и бързо да се намесим, където е необходимо. Числата са много важни, за да създадем усещане за спешност – например за старчески домове. Белгия не трябва да се срамува от това.“

Накърняване на репутацията

Белгийското правителство се надява проблемът в крайна сметка да се реши. Белгия бързо увеличава своя капацитет за тестване и планира да тества възможно най-скоро всички жители и персонал в старческите домове.

„Това ще даде по-голяма яснота на ситуацията в старческите домове – каза Муун – В близко бъдеще ще можем да съобщим кои смъртни случаи в старчески домове са причинени от коронавирус и кои не.“

Но това може да е твърде късно. Някои определени политици се притесняват, че добронамерената цел на Белгия за прозрачност може да навреди на международната й репутация.

Съседните страни ще отворят с по-малка вероятност отново границите си за белгийски компании или туристи, след като европейските правителства започнат да разхлабват мерките си за задържане.

„Ако забележим, че тези цифри имат социално-икономически последици, например върху отварянето на граници, ние разбира се ще обясним нашия метод на други страни“, заяви правителственият служител.

Подчертано бе, че досега Белгия не е получавала официални въпроси от други страни относно високата смъртност.

„В този момент първият ни приоритет е прозрачността спрямо нашето население. Нашият международен имидж е на следващо място“, заяви служителят.