Сподели
Европейска комисия

До късно през нощта европейските лидери обсъждаха кандидатите за председател на Европейската комисия и за останалите ключови постове. Разговорите им обаче не доведоха до успех. Затова на 30 юни ще направят нов опит да се разберат.

Между държавните и правителствени ръководители в Брюксел имаше толкова рязко несъгласие, че дори не можаха да се съгласят, че са се провалили.

След вечеря в четвъртък, френският президент Еманюел Макрон заяви, че шпитцен кандидатите на трите най-големи европейски семейства са били елиминирани по време на разговорите.

„Те бяха отхвърлени тази вечер, което ни позволява да започнем процеса отново”, каза Макрон.

Германският канцлер Ангела Меркел беше доста по-красноречива. Тя каза, че след продължителни консултации с председателя на ЕС Доналд Туск, станало ясно, че няма мнозинство за избора на нито един от водещите кандидати: германският евродепутат Манфред Вебер, издигнат от ЕНП; първият вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс от ПЕС; комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер от либералите.

Меркел обаче загатна, че ситуацията може да се промени.

Меркел и останалите лидери на държавите от ЕС се опитаха да уверят, че политическото състояние на кандидати все още може да бъде променено, въпреки че лидерите на социалистите и либерално-центристките групи в парламента обявиха, че няма да подкрепят Вебер, оставяйки го без мнозинство сред проевропейските сили.

Избирането на новите лидерите на европейските институции винаги е трудна задача, която включва интензивни и напрегнати преговори. През 2014г. процесът продължи през цялото лято, а окончателно решение нямаше дори до края на август. Но за разлика от 2014г., когато кандидатите на консерваторите и социалистите – Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц – получаваха подкрепа от мнозинството, този пък 28-те държавни и правителствени лидери са изправени пред много сериозно изпитание – нито един от кандидатите не събира подкрепа.

Меркел каза, че основните център-дясно и център-ляво партии вече не контролират мнозинството в Парламента, за да постигнат споразумение помежду си и сега трябва да се търси по-широко обединение, за да се формира проевропейска коалиция, която да включва най-малко либералите и вероятно – зелените.

„Разбира се, ние искаме единно решение в ЕП”, каза на брифинг германският канцлер.

Меркел не отговори директно на въпроса дали тя или ЕНП ще останат зад Вебер, за когото тя вече няколко пъти даде своята подкрепа.

„Парламентът също ще излезе със своя позиция и тогава ще разберем. Затова ще мога да отговоря на въпроса Ви в края на процеса. Но това е ситуация, която ни изправя пред големи предизвикателства.”

Едно от тях за Меркел е, че Вебер е дългогодишен член на Баварския Християнсоциален съюз, сестринската партия на нейната ХДС. Канцлерът ще трябва да проведе деликатни разговори с лидерите, както на собствената си партия, така и на ХСС, за да очертае пътя напред.

Председателят на ЕС Доналд Туск, който говори на пресконференция, започнала малко след 2 часа сутринта, също не отговори директно на въпроса дали кандидатурата на Вебер е била категорично отхвърлена от лидерите на ЕС.

„Трябва ни още време, за да обсъдим цялата картина”, каза Туск, който също е издигнат от ЕНП.

„Затова  ще се върнем отново на този въпрос в края на юни. Днес е твърде рано да се предрешат имената.”

Лидерите заявиха, че ще се съберат отново в Брюксел вечерта на 30 юни, малко след края на срещата на Г-20 в Осака, Япония. Неформалните разговори за бъдещето на ЕС се очаква да продължат и в Япония, където ще бъдат Туск, Юнкер, Меркел и Макрон, както и холандският премиер Марк Рюте, испанският премиер Пердо Санчез, британският премиер Тереза Мей и италианският министър-председател Джузепе Конте.

Запитан защо лидерите смятат, че има по-добър шанс за постигане на споразумение след 10 дни, Юнкер каза, че е малко вероятно ситуацията да се промени.

„Не очаквам да се случи нещо, но все пак трябва да се стигне до споразумение”, каза още председателят на Юнкер.

Лидерите трябва да постигнат споразумение за топ позициите в европейските институции преди началото на сесията на новия Европейски парламент. Първото заседание е насрочено за 2 юли.

Въпреки неразбирателството от вчера, Макрон каза, че не смята разговорите за провалени.

„Нямам усещането, че съм участвал в провал”, каза той.

Знак за сериозното буксуване на преговорите е и въпросът, зададен към Туск: би ли се кандидатирал за лидер на ЕК. Той каза не.

Нагласите на някои от лидерите отразяват техните национални политики. Макрон, чиято страна има малък опит в коалиционната политика, беше по-категоричен, казвайки, че шпитцен кандидатите са отхвърлени. Рюте, от своя страна, който има голям опит в сключването на сделки с опозиционни партии, беше много по-предпазлив.

„Очевидно е, че нито един от кандидатите не събира мнозинство, за да оглави ЕК – Вестагер, Тимерманс или Вебер.”

Той обаче отбеляза, че това е само „полувремето”.

Рюте преговаря от името на либералите, но официалното холандско правителство подкрепя Тимерманс – социалистът, който е бивш холандски външен министър. Рюте каза, че Тимерманс все още има шанс, но „но всичко е непредсказуемо.”

Председателят на ЕНП Жозеф Доу, видимо ядосан от това как другите партии са отхвърлили кандидатурата на Вебер, предложи Юнкер да остане начело на ЕК и след края на мандата си (31 октомври).

„С усмивка отбелязвам, че е много трудно някои да ме замени”, каза Юнкер след като напусна разговорите, малко след 3 през нощта.

Коментари