След като става ясно, че втората вълна от COVID-19 удря силно странящата от блокирането Швеция, дебатът в страната премина към нов въпрос: Чия е вината? Тази седмица вината полетя поне в три посоки. Някои експерти обвиниха правителството, като казаха, че стратегията му на деликатен подход е твърде мека и е позволила на пандемията да се укрепи в страната отново. Правителството отвърна, като заяви, че настоящите правила са подходящи и се затягат, когато е необходимо. То обвини гражданите, че не спазват вече действащите правила. Междувременно по улиците на Стокхолм гражданите пък обвиняват своите лидери, казвайки, че настоящите правила изпращат смесени послания, което ги прави трудни за спазване.

„СЛОЖНО Е“, КАЗА ГУДРУН РИХТЕР, КОЯТО УПРАВЛЯВА КАФЕНЕ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА. „ТЕ КАЗВАТ НА ХОРАТА ДА НЕ ИЗЛИЗАТ И ДА ЯДАТ, НО РЕСТОРАНТИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ОСТАНАТ ОТВОРЕНИ; ТЕ КАЗВАТ НА ХОРАТА ДА НЕ ХОДЯТ ДА ПАЗАРУВАТ, НО МОЛОВЕТЕ ВСЕ ОЩЕ СА ОТВОРЕНИ, КАКТО ОБИКНОВЕНО “.

Откакто пандемията удари Европа през март, Швеция беше в остър фокус в световен мащаб, тъй като умореното население и лидерите на други места се чудеха дали отказът на Стокхолм да се „заключи“- училища, предприятия и граници бяха оставени отворени – предлагаше жизнеспособна опция.

Случаите нарастват

Резултатите бяха смесени. След спокоен старт смъртността в Швеция нарасна до нивата на най-тежките в Европа, преди да спадне през лятото. По време на срещата на върха на здравеопазването на POLITICO в сряда министърът на здравеопазването на Швеция Лена Халенгрен заяви, че е изненадана от вниманието, което са получили плановете за управление на пандемията на нейната страна.

„ДА БЪДЕМ УНИКАЛНИ ПО НЯКАКЪВ ОПРЕДЕЛЕН НАЧИН НИКОГА НЕ Е БИЛО НАШЕ НАМЕРЕНИЕ, КАЗА ХАЛЕНГРЕН. ОБРАТНОТО – ПОЛИТИЦИТЕ БЯХА РЪКОВОДЕНИ ОТ УЧЕНИТЕ В СТРАНАТА.“

Тя също категорично разобличи един мит:

„НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ТАКОВА НЕЩО КАТО „СТАДЕН ИМУНИТЕТ“ В НАШАТА СТРАТЕГИЯ“, КАЗА МИНИСТЪРЪТ, ДОБАВЯЙКИ, ЧЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМАШЕ БЛОКИРАНЕ, „УСПЯХМЕ ДА ПРОМЕНИМ РАДИКАЛНО НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ“.

През юли главният епидемиолог Андерш Тегнел заяви, че подходът на Швеция е бил толкова ефективен, колкото и блокирането, и че позволяването на бавно разпространение на болестта вероятно означава, че имунитетът в Швеция ще бъде по-висок, отколкото другаде. Следователно Швеция трябва да се справи с втора вълна по-добре от близките Финландия и Норвегия, които успяха да избегнат  първата вълна, аргументира се той. Подобен имунитет обаче отново остана неуловим, като по-специално Финландия наблюдава много ограничен ръст на случаите, и този аргумент изчезна.

14-дневният кумулативен брой случаи на COVID-19 в Швеция се удвои приблизително до 557 на 100 000 души на 17 ноември от 272 на 3 ноември. Хоспитализациите рязко нарастват и тази седмица интензивните медицински сестри в две от болниците в региона на Стокхолм бяха върнати на същите 12-часови смени, на които са работили по време на първата вълна на пандемията през пролетта.

„ТОВА Е КАТО КОШМАР, КОЙТО СЕ ЗАВРЪЩА“, КАЗА ИНТЕНЗИВНАТА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА КАТЯ ФОГЕЛБЕРГ ПРЕД ШВЕДСКОТО РАДИО.

„ХОРАТА, РАБОТЕЩИ В СЕКТОРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ТОЗИ ПЪТ СА ПО-УМОРЕНИ“, КАЗА ХАЛЕНГРЕН В СРЯДА.

Загрижеността сега е, че скандинавската държава може да се движи по същата траектория като Чешката република, Австрия и Люксембург, които в момента наблюдават 14-дневен кумулативен брой случаи от над 1000 на 100 000 души. В понеделник премиерът Стефан Льовен призова шведите да „спрат да търсят оправдания“, за да игнорират правилата. Той каза, че от 24 ноември публичните събирания ще бъдат ограничени до осем души в последната от поредицата по-строги мерки, предприети за намаляване на контактите между гражданите.

Настоящите регионални насоки за Стокхолм – в сила от 29 октомври – вече до голяма степен забраняват смесването между домакинствата, но макар и строги, насоките също са доброволни. Тази седмица в града имаше много признаци, че правилата са нарушени. Груповите спортове за хора над 15-годишна възраст са забранени, но в неделя можеше да се видят полуорганизирани футболни игри с участието на повече от дузина възрастни играчи, които се провеждат на обществени игрища, като например в Блекеберг, в западните покрайнини.

В центъра на Стокхолм в сряда ресторантите, кафенетата и фитнес залите все още бяха отворени и широко използвани. Зад стъкления прозорец на общинска сграда група служители от публичния сектор седяха заедно на дивани и разговаряха, а колеги играеха тенис на маса наблизо.

„Изпълнете дълга си“

Това не е отговорът, който Льовен и Тегнел търсят и казват, че това рискува да подкопае цялата шведска стратегия.

„ИЗПЪЛНЕТЕ ДЪЛГА СИ И ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТТА СИ“, КАЗА ЛЬОВЕН В ПОНЕДЕЛНИК. „НЕ ХОДЕТЕ НА ФИТНЕС, НЕ ХОДЕТЕ НА БИБЛИОТЕКА, НЕ ПРАВЕТЕ ПАРТИТА; ОТЛОЖЕТЕ ВСИЧКО ”, ПРИЗОВА ТОЙ.

Някои експерти казват, че този вид призив не е достатъчен и правителството е трябвало да действа по-решително.

В неотдавнашно становище 26 изследователи и лекари изброиха мерките, които трябва да бъдат засилени. Те казаха, че хората, които живеят с някой, който е имал положителен тест за COVID-19, трябва да бъдат принудително поставени под карантина по-дълго от настоящите седем дни и че това трябва да включва и децата. Казаха още, че маски трябва да се изискват и в публичните пространства, където в момента такива не са задължителни. Депутатите от опозицията застанаха зад тази линия, а лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон поиска в сряда Льовен да обясни самобитното отношение на Швеция към маските за лице.

Този призив доведе умерените до унисон с крайнодясната „Швеция – демократи“, чийто лидер Джими Акесон призова Тегнел да бъде сменен.

Междувременно зад бара си в Централен Стокхолм работещата в кафенето Рихтер, без маска, продължава да обслужва клиенти, също без маски. Въпреки мрачните перспективи тя заяви, че все още се надява, че стратегията на Швеция ще бъде достатъчна, за да удържи пандемията, докато дойде ваксина.

„ОБИКНОВЕНО НЕ ХАРЕСВАМ ИНЖЕКЦИИ, НО ТАЗИ ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ“, КАЗА ТЯ.

Текст: „Политико“.

предишна статияПремълчава ли Турция по 40 000 нови инфектирани на ден?
следваща статияЯсен ден с температури между 8 и 13 градуса