Начало Анализ Ползите от джинджифила и как той помага за свалянето на килограмите?

Ползите от джинджифила и как той помага за свалянето на килограмите?

2649
джинджифилът

Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон.

В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва във всяко къри.

Как обаче тази магическа съставка може да ни помогне да се преборим с излишните килограми?

Джинджифилът помага за извеждането на шлаките от организма, които ни пречат да отслабнем. Той спомага обмяната на веществата и изгаря мазнините.

Една доста нашумяла рецепта комбинира коментирания джинджифил с мед по следния начин:

120 г корен се настъргват; прибавя 250 г мед и два смлени лимона – само вътрешната част, смляна с блендер. Сместа се бърка, докато се хомогенизира, и се прибира в сух стъклен буркан. Държи се в хладилник; от нея се вземат по 1-2 супени лъжици на гладно. При този режим споменатата сутрешна доза е достатъчна вместо закуска; денят по този начин “тръгва” достатъчно енергично, при добър тонус и балансиран метаболизъм. Рецептата работи, стига в рамките на деня да не се хапват висококалорични храни.

Друга рецепта: Кипват се литър и половина вода, след което в нея слагаме три супени лъжици настърган джинджифил и две супени лъжици накълцани листа от мента. Варим на тих огън 15 минути и оставяме да изстине до телесна температура. Едва тогава може да прибавим две супени лъжици мед, кипка млян чер пипер и четири супени лъжици портокалов сок. Сместа е готова за консумация. Правим го на порции по една чаша, като спазваме споменатите по-горе правила: да не е вечер и напитката да е топла.

Кафе с джинджифил за отслабване

Повечето от рецептите за отслабване с джинджифил са ориентирани към любителите на чая. А какво да правят онези, които не могат да започнат деня си без чаша горещо кафе? Тук също може да се съчетава приятното с полезното. Само с едно предупреждение – че композициите на кафе с джинджифил изискват да се използва само натурално кафе.

Най-простичката рецепта прилича на чаена. Когато си варите турско кафе в джезве, към обичайните продукти добавете и 2 см настърган корен. Ефектът може да ви се стори странен, но е интересен и бързо ще свикнете.

Ако пък предпочитате кафе с мляко, действайте така: пригответе си отново 2 см настърган корен от джинджифил, две чаени лъжички мляно кафе и 1-2 карамфилчета. Залейте с 400 мл студена вода и подварете; преди да кипне отдръпнете, добавете 400 мл мляко и оставете да престои 15-20 минути.

Фреш от джинджифил и краставички, която също помага за отслабване

 

Смесваме в блендер 2 см настърган джинджифил, супена лъжица нарязани листа от лютива мента, щипка кардамон. Сместа се залива с чаша вряла вода и се добавя една неголяма краставица, нарязана на тънки колелца. Оставяме за половин час и прецеждаме. Добавяме 50 мл портокалов и малко повече – лимонов сок. По желание се подслажда с мед.

 

Още съвети как може да използвате джинджифила, за да се възполвате от невероятните му ползи:

  • Дъвчете джинджифил преди всяко хранене. Отрежете съвсем малка част от корена и я сдъвчете. Това помага да по-добро храносмилане.
  • Добавяйте джинджифил към основните ястия. Парче от него ще придаде пикантен аромат на задушените зеленчуци и пилешкото месо.

  • Пийте чай от корена. Той се приготвя много лесно: вземете 3 – 4 см от джинджифила и го настържете на едро ренде (може и да го нарежете на ситно). Залейте с вряща вода и оставете да се запари за 20 минути. Чаят се пие с лимон и мед 3 – 5 пъти дневно. Задължително изпивайте по една чашка от него всяка сутрин.
  • Друга рецепта, от която може да се възползвате: настържете джинджифил, добавете към него малко лимонов сок и щипка сол. Приемайте 10 – 15 минути преди хранене.
  • Приготвяйте пресните салати с джинджифил. Ако сте решили да отслабвате, трябва максимално да преминете към растителна храна. Ако добавяте от корена към нея, ефектът от приема на здравословни продукти ще се увеличи.

  • Източна рецепта за напитка с джинджифил: смесете кефир с настъргани краставица, джинджифил и чесън. Добавете подправки: канела, черен пипер, куркума. Пийте от напитката по половин чаша вечер.
  • Освежаваща напитка от мента и джинджифил: с помощта на блендер смесете джинджифил, мента, портокалов и лимонов сокове, малко мед. Охладете и пийте през целия ден.

Химичен състав на джинджифила

В 100 g джинджифилов прах се съдържат:

Енергия: 336 kcal;

Въглехидрати: 71,62 g;

Захари: 3,39 g;

Диетични фибри: 14,1 g;

Мазнина: 4,24 g;

Протеин: 8,98 g;

Витамини: В1 (тиамин) – 0,046 mg, рибофлавин В2 – 0,17 mg, ниацин В3 – 9,62 mg, пантотенова киселина В5 – 0,477 mg, пиридоксин В6 – 0,626 mg, фолиева киселина В9 – 13 μg, аскорбинова киселина (витамин C) – 0,7 mg.

Минерали: калций 114 mg, магнезий 214 mg, желязо 19.8 mg, манган 33.3 mg, фосфор 168 mg, калий – 1320 mg, натрий 27 mg, цинк 3,64 mg.

В 100 g корен джинджифил се съдържат:

Енергия: 80 kcal;

Въглехидрати: 17,77 g;

Захар: 1,7 g;

Диетични фибри: 2 g;

Мазнина: 0,75 g;

Протеин: 1,82 g;

Витамини: тиамин В1 – 0,025 mg, рибофлавин В2 – 0,034 mg, ниацин В3 – 0,75 mg, пантотенова киселина В5 – 0,203 mg, пиридоксин В6 – 0,16 mg, фолиева киселина В9 – 11 μg, аскорбинова киселина (витамин С) – 5 mg.

Минерали: калций 16 mg, магнезий 43 mg, желязо 0,6 mg, манган 0,229 mg, фосфор 34 mg, калий 415 mg, натрий 13 mg, цинк 0.34 mg.

Джинджифиловият чай ускорява процесите на метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат. Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене, както и при борба със стомашни разстройства.