Начало Водещи Полезно ли е ежедневно да се ядат яйца

Полезно ли е ежедневно да се ядат яйца

616
Сподели
яйца

Кое е първо – кокошката или яйцето? Може би това не е най-важният въпрос за мнозина, а дали яйцата са полезни или вредни за вашето здраве, пише Си Ен Ен.

За съжаление науката също изглежда не е в състояние да установи окончателен отговор на това. Миналата година, голям анализ на Харвардския университет на 215 000 души установи, че яденето на едно яйце на ден не е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Неотдавнашно проучване на повече от 500 000 души установи, че яденето дори на ежедневна порция от цялото яйце, с натоварения с холестерол жълтък, увеличава риска от смърт от всички причини, включително сърдечно-съдови заболявания и рак.

Всъщност общият риск от смърт се е увеличил със 7% за всяко следващо половина яйце на ден, според изследването, публикувано в PLOS Medicine.

„Въпреки многогодишните изследвания, този въпрос за консумацията на яйца и здравето не е получил отговор и през последните десетилетия има множество изследвания, които показват противоречиви резултати: някои предполагат, че умереният прием на яйца е добър, докато други предполагат, че може да е вреден“, казва Рияз Пател, консултант кардиолог от Университетския колеж в Лондон.

„Това проучване, макар и добре проведено, за съжаление само добавя повече шум към дискусията“, в Пател в изявление.

Резултатите от проучването са проблематични, тъй като те само веднъж са питали хората за консумацията на яйца, след това са ги проследявали в продължение на много години, без да проверяват дали диетата им се е променила, казlа д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в харвардския Колеж по обществено здраве „TH Chan“ .

Коментари