Роман Полански

Филмовият режисьор Роман Полански се изказа публично за първи път откакто бе обвинен в изнасилване, заявявайки: „медиите се опитват да ме превърнат в чудовище“.

В изключителен коментар той обвини Харви Уенстейн за неволите си в интервю за списание „Пари Мач“, публикувано днес.

Той твърди, че опозореният холивудски магнат се опитал да му лепне етикета „детски изнасилвач“, за да му попречи да спечели „Оскар“ през 2003 г. за „Пианистът“.

Полански – беглец от американското правосъдие от 1978 г., след като призна за изнасилването на 13-годишно момиче – отхвърли последните обвинения за изнасилване срещу него като „абсурдни“.

Той каза, че „абсолютно отрича“ да е бил и изнасилил френската фотографка Валънтайн Моние в хижата си в Швейцария през 1975 година.

„Очевидно нямам спомен за това, тъй като не е истина“, каза той пред списанието.

„Ясно е че да ме обвиняват в изнасилване вече не е достатъчно сензационно, трябва да добавите още един пласт“.

„Не удрям жени“, добави той.

Моние, която по онова време е била 18-годишна манекенка и актриса, публично го обвини, след като новият филм на Полански – „Офицер и шпионин“, бе пуснат във Франция миналия месец.

Тя твърди, че Полански се е опитал да й даде и хапче, докато я пребивал

Но режисьорът многократно осмива твърденията й като „лъжливи“ в интервюто, преди да включи в него Уейнстейн.

Той обвини продуцента, че е започнал кампания със слухове срещу него, за да саботира шансовете му за „Оскар“, след като „Пианистът“ спечели отличията за най-добър филм и най-добър режисьор на британските награди „Бафта“. Уенстейн е пробутал своя собствен филм „Чикаго“, спечелил 6 Оскара, включително за най-добър филм.

„Именно той изкопа моя случай със Саманта Геймър отпреди 26 години, от който никой вече не се интересуваше“, каза Полански.

„Неговият пресагент беше първият човек, който ме нарече„ детски изнасилвач “, добави той.

Полански призна изнасилването на Геймър в сделка за правно основание през 1977 г., за да избегне съдебен процес по по-сериозни обвинения. Той обаче избяга във Франция, след като излежа 42 дни в затвора, когато се оказа, че съдия преразглежда освобождаването му.

Попитан от „Пари Мач“ дали се чувства жертва на сагата, Полански каза: „от години се опитват да ме превърнат в чудовище“.

Полански настоя, че се е съгласил на първия си коментар по случая само заради съпругата си, френската актриса Еманюел Сение и децата си.

„Свикнах с лъжите. Но за моите деца и за Еманюел е ужасно. Те страдат неимоверно. Те са обиждани и заплашвани в социалните медии“.

„Разбира се, че съм отговорен“, каза 86-годишният мъж пред списанието. „През 1977 г. направих грешка и моето семейство плаща цената половин век по-късно.“

Полански обвини медиите в „невероятно насилие“.

„Те се възползват от всяко ново невярно обвинение, колкото и абсурдно да е, защото това им позволява да извлекат история. Това е като проклятие, което продължава да се връща и не мога да направя нищо.“

Полански също така заяви, че Геймър, обвинила го в дрогиране и изнасилване в дома на Джак Никълсън в Лос Анджелис, е пострадала повече от пресата, отколкото от всичко, което твърди, че й е направил.

„Откакто се появи името й, тя преживя ад. От години тя моли американските власти да прекратят преследването и да спрат да ме гонят“, каза Полански. „Тя писа няколко пъти до прокурора, за да обясни, че травмата, която й причинява медийният цирк, е много по-лоша от тази, на която съм я подложил аз. Никой не взема предвид това“, добави той.

Полански е персона нон грата в Холивуд и не може да се върне в САЩ от страх от арест. Въпреки че е низвергнат от Американската академия за киноизкуство, той има мнозина поддръжници във френската филмова индустрия.

Протестиращи във Франция принудиха няколко прожекции на „Офицер и шпионин“ да бъдат свалени.

Но филмът се превърна в един от най-успешните френски филми на годината, с повече от 1 150 000 зрители през първите три седмици.

предишна статияЗа някои денят ще бъде труден, други ще изпитат нужда от подкрепата на любимия човек
следваща статияДора Янкова: В новия бюджет няма политики за стимулиране на младите