Начало Свят Поколението Z: Повратна точка на пазара на труда

Поколението Z: Повратна точка на пазара на труда

94
Поколението Z: Повратна точка на пазара на труда
Снимка: Pixabay.com

При участието на поколението Z на трудовия пазар, предизвикателствата пред компаниите са все по-големи, особено когато става въпрос за включването и благополучието на ЛГБТ+ служители.

През месец юни множество работодатели отбелязват Месеца на гордостта на ЛГБТ+, като споделят своите послания и политики за включване, благоденствие и принадлежност.

За съжаление, се забелязва увеличаване на ограниченията, които затрудняват ЛГБТ+ служителите да бъдат себе си на работното място, като например закони, забраняващи разговорите за партньори от един и същи пол и използването на тоалетни, които отговарят на тяхната полова идентичност.

Тези ограничения са опасни за ЛГБТ+ хората и могат да доведат до загуба на талантите от поколението Z, които повечето се самоопределят като ЛГБТ+, в сравнение с предишните поколения.

Това може да засегне и техните колеги и съюзници: според проучване на Principal Financial Group, мнозинството от анкетираните работници от поколението Z подчертават важността да работят за компания, чиито ценности отговарят на техните. Както указва Кристи Друтман, основател на групата Browngirl Green за екологични действия:

Не става въпрос, че хората не искат да работят. Те просто не искат да работят за компания, която ги прави да се чувстват зле със себе си.“

Мнозина от успешните съвременни работодатели следват съветите на Друтман и се уверяват, че всички техни служители се чувстват включени, сигурни и принадлежащи на работното място през цялата година.

Подкрепа за връзките между служителите със споделени идентичности

Мрежите на служителите, базирани на идентичност, могат да бъдат мощен инструмент както за самите работници, така и за техните работодатели. Служителите се възползват от по-голяма общност и чувство на принадлежност, а също така имат възможност да създадат социален капитал в рамките на организацията.

Работодателите от своя страна получават по-включена и предана работна сила, както и възможност да научат за нуждите и проблемите на специфични групи от населението.

Например PayPal има осем ресурсни групи за служители, които включват общности за военни ветерани и работници с увреждания.

Членовете на Amplify, ресурсната група на PayPal за подкрепа на чернокожите служители, помогнаха да се насочат инициативите и инвестициите на компанията в областта на разнообразието, равенството и включването след смъртта на Джордж Флойд през 2020 г.

Създаване на възможности за слушане

Гласът на служителите и чувството за автономност са от изключително значение за създаването на качествени работни места, но как можем да осигурим, че служителите се чувстват в безопасност, за да изразят мнението си?

Освен предоставянето на възможности за партньорска подкрепа и работа в мрежа, безопасните зони за обратна връзка и уреждане на проблеми могат да засилят чувството на принадлежност и задържане на служителите. Програмите като „гореща линия“ позволяват на служителите анонимно да търсят помощ или да дават обратна връзка, без страх от разкритие или репресии.

Пример за успешна „гореща линия“ е в Salesforce, където програмата помогна на служителите да се справят с кариерни предизвикателства, да се чувстват включени и да се справят с трудни разговори. Изследвания показват, че служителите, които използват услугата, се представят по-добре на работното място в сравнение с тези, които не я използват.

Също, Intel въведе информационна линия за идентифициране и разрешаване на проблеми на работното място. Проучвания показват, че 82% от служителите, които са използвали услугата, остават в компанията, което доказва успеха на програмата.

Признаване на грешките и учене от тях

След приемането на Закона за родителските права при образованието във Флорида, който забранява обсъждането на половата идентичност или сексуалната ориентация в класната стая, „Уолт Дисни“ първо реши да не коментира законодателството.

След протестите на служителите, тогавашният главен изпълнителен директор Боб Чапек се извини за мълчанието на компанията.

Имахте нужда от мен, за да бъда по-силен съюзник в борбата за равни права и аз ви подведох“, написа той. „Съжалявам.“

Оттогава Disney удвои усилията си да се ангажира с правата на ЛГБТ чрез дарения за различни организации и постигна перфектен резултат в Индекса за корпоративна равнопоставеност на Кампанията за правата на човека. Все повече разбираме как новото поколение работници ще промени трудовия свят и за това се нуждаем от условия, които насърчават справедливост, включване, благополучие и гордост.

Статията е достъпна в Forbes