Начало България Пожарът на границата с Гърция е навлязъл на българска територия

Пожарът на границата с Гърция е навлязъл на българска територия

64
пожар
Снимка: БТА

На около 30-40 метра от българската граница пожарът продължава да гори в района на българо-гръцката граница, информират от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) чрез публикация във Facebook, цитирана от БТА.

Главната част на пожара е в резервата „Али Ботуш“, докато по-малка част от него засяга държавна горска земя. Някои местни жители се включват в гасенето на огъня, като има и хеликоптери, които помагат в усилията за потушаване на пожара.

Вчера директорът на Държавното горско стопанство в Катунци г-н Пламен Поюков посочи на БТА, че след увеличаване на температурите, огнените фокуси отново се разпалиха и за угасянето на пожара беше необходимо включването на хеликоптер.

Две военни вертолети и военнослужещи участват в угасянето на пожара на българо-гръцката граница, обявиха от Министерството на отбраната днес. Машините – Ми-17 и „Кугар“, излетяха минути след 09:00 часа тази сутрин, за да помогнат на пожарникарите.

Група от 22 военнослужещи с пет бойни машини от Третия механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград, под ръководството на старши лейтенант Кирил Чакъров, днес се занимават с потушаването на ново възпламенили се източници на огън, дъндери и паднали дървета в района на Свети Илия между селата Петрово и Голешово, насочени към връх Гоцев в планината Славянка. За координацията на военнослужещите на място се грижи заместник-командирът на Трето бригадно командване полковник Руслан Колев.

Пожар с площ около 4000 декара по склоновете и билото на планината Пъстрина край Монтана причини пожар от следобедните часове вчера.

Пожарът засяга землищата на селата Стубел в община Монтана и Охрид в община Бойчиновци, но той е в по-високата част на планината и е далеч от населени места. Горят само сухи треви и храсти, няма унищожени гори и няма ранени хора, уточни представител на пожарната в Монтана. Вчера и през нощта четири екипа на пожарната от Монтана гасиха огъня, а днес три екипа продължават борбата с него. Затрудняващ фактор е силният вятър в някои моменти, който подпомага разпалването на огъня. По думите на представителя, този сутрин вятърът стихнал и, ако не се засили, се очаква пожарът да бъде погасен до обяд.

За още новини от деня – посетете нашия раздел тук