пожар

Австралия е под огнена обсада. Пожарите прескачат реки, сливат се с други пожари, а гръмотевици подпалват нови огньове. Това е една от най-големите трагедии в историята на континента.

Тъй като пожарите се разразиха в уязвимите зони, огнеборците призовават туристите и жителите да се евакуират. Пламъците, подсилени от климатичните изменения, в някои случаи се разпространяват толкова бързо, че бягането от огнената стихия е почти невъзможно.

Ситуацията вече е толкова отчайваща, че правителството отправя едно-единствено съобщение: подслонете се на безопасно място и очаквайте огъня.

Сега всички усилия са насочени към подпомагане на хората, блокирани в зоната на пожарите.

„Промените в климата водят до все повече бедствени ситуации”, казва Кристъл Колден, професор от Университета в Айдахо. „Пожарите се движат по-бързо, отколкото човечеството някога е виждало”

ТВЪРДЕ КЪСНО, ЗА ДА НАПУСНАТ

Евакуацията винаги е правилният избор, но не винаги е възможна.

„Исторически погледнато, ненавременната евакуация винаги е била голям проблем при пожари”, смята Джошуа Уитъкър, изследовател от Центъра за управление на риска за опазване на околната среда от Университета на Уолунг. „Австралийските пожарни служби се опитват да убедят хората да не чакат до последния момент, когато е по-вероятно да се сблъскат с огъня, паднали дървета, гъст дим и пътни инциденти”.

Голяма част от смъртните случаи се случват именно по време на паниката при евакуацията.

„Виждаме го навсякъде по света”, казва Колден.

Последният пример е от Португалия (2017г.) и Гърция (2018г.)

За тези, които са на пътя на огъня, най-голямата опасност се крие в излагането на голямата топлина и дима. Предупредителните съобщения насочват хората незабавно да потърсят подслон в сграда със здрава конструкция, да носят здрави обувки и дрехи от естествени материали, които няма да се разтопят при високите температури.

ПОДСЛОН

Въпреки че ненавременната евакуация може да е смъртоносна, повече от половината от загиналите 173-ма души, по време на Черната Събота във Виктория през 2009г., бяха застигнати от стихията в домовете им.

В настоящия случай огнищата са повече от 400, огънят се разпространява изключително бързо заради силните ветрове и високите температури. Затова много хора бяха изненадани, когато стихията ги застигна.

Политиката при пожари в Австралия предлага два варианта:

  1. Напуснете доста преди пожарът да ви застигне
  2. Останете и защитавайте дома си – дълъг и тежък процес, подходящ само за най-подготвените собственици на имоти.

Огънят обаче е непредвидимо бедствие. Затова експертите смятат, че оцеляването при пожар изисква постоянен мониторинг и активност.

Те препоръчват практиката, наречена „активен подслон”, която включва гасене на пожари около къщата, наблюдение на огъня или напускане на дома, за да се търси подслон на безопасно място, през което вече е преминал огъня, например. Хората трябва да се подслонят в стая с най-малко два изхода, с ясна гледна точка навън, в идеалния случай – най-отдалеченото място от огъня. През 2009 г. в т.нар. “Черна събота”, 57 души са потърсили убежище в баните си. Днес това се счита за най-лошият избор от всички помещения.

Тези препоръки вече са интегрирани в предупредителните съобщения на правителството в Австралия.

Предвид големия брой жертви през 2009г., органите на реда предприеха задълбочени разследвания и издадоха подробен доклад. Според Уитъкър една от най-важните констатации в него е необходимостта от официално определени убежища за онези, които не могат да се евакуират или да защитят домовете си. Сега държавата признава, че определените места, като физкултурни салони или читалища, биха могли да осигурят защита по време на пожар.

Предупрежденията през изминалата седмица насочиха хората към тези помещения, а също така препоръчаха откритите полета, плажове и други зони като възможни места за търсене на убежище.

4000 души във Виктория се отправиха към плажовете, тъй като огънят обхвана домовете им. Експертите са категорични, че стихията няма да бъде овладяна скоро.