Когато сте щастливи и тананикате любимата си песен или си подсвирквате, това е нормален акт. Хората използват подсвиркването, за да привлекат внимание или да извикат някого или просто за да се забавляват. Но в много култури подсвиркването, особено на закрито, е свързано с лош късмет или зло, пише „Сабах“.

В Турция е широко разпространено мнението, че свиркането през нощта призовава дявола. Но това особено суеверие не е характерно само за Турция, а може да се открие и в много други култури по света. В Япония хората вярват, че подсвиркването през нощта нарушава нощната тишина и така може да донесе опасност за свиркащия. Същото е и в Китай, но те не вярват, че свиренето е само повик на зли духове. Професионално практикуващи йога китайци вярват, че така могат да се призоват свръхестествени същества, диви животни и метеорологични явления.

В руските и други славянски култури се смята, че свиренето в закрити помещения предизвиква бедност и според руска поговорка „изсвирва парите“ (издухва ги далеч от свирещия – бел. прев.). И за разлика от всички други култури, руснаците не вярват, че в свиренето на закрито или на открито има някаква разлика. В Естония също вярват, че свиренето на закрито може да доведе до лош късмет и освен това, че може да подпали къщата.

Във Великобритания суеверието за подсвиркване отива на друго ниво. В британската култура има суеверие в „Седемте свирачи“, които са седем мистериозни птици или духове, които призовават или предвещават смърт или голямо бедствие. Има сведения, че през 18-и век стотици минни работници престават да работят за един ден, твърдейки, че са чули мистериозна свирка и не могат да работят, защото нещо лошо ще се случи.

Всички тези суеверия вероятно са свързани с времето, когато хората са били езичници и са били силно загрижени за духовете и неестествения свят. Днес повечето хора дори не знаят защо са против свиренето; въпреки това те все пак следват стъпките на своите предци.

Освен в културите, суеверия за подсвиркването има и в някои професии. Например, подсвиркването в сградата на театъра се смята за бъдещ провал. Актьорите вярват, че ако някой свири зад кулисите, лоши неща се задават на хоризонта не само за тях, но и за цялата театрална компания. Моряците също забраняват свиркането на борда, като вярват, че носи лош късмет на целия екипаж и на кораба.

предишна статияЕдна от зодиите ще се сблъска с неприятности, за друга денят е подходящ за пътуване
следваща статияГъбите – суперхрана и лекарство