Начало Водещи „Подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите“: Денков разговаря със...

„Подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите“: Денков разговаря със Зеленски в Киев

94
Зеленски и Денков
Снимка: Володимир Зеленски/Facebook

България настоява на подкрепа към Украйна в трудните времена за страната.

Този изказан е от премиера на България Николай Денков, който се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Маринския дворец в Киев.

На днешния ден Украйна отбелязва 10 години от незаконното присъединяване на Крим и Севастопол, което започна непрекъсната агресия на Русия срещу страната и допринесе за инвазията на 24-ти февруари 2022 година.

Премиерът на България подчерта, че правителството и парламентарното мнозинство работят не само за политическа подкрепа за Украйна, но и с доставянето на военна, дипломатическа, хуманитарна и материална помощ.

Съобщава се, че нашата страна разглежда подписването на двустранно споразумение за сигурност, което трябва да бъде одобрено от българския парламент. Напомня се, че България е сред учредителите на международната коалиция за борба с депортирането на украински деца в Русия.

Подкрепата към Украйна е важна за нас, като заяви Николай Денков по време на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

„Благодаря за поканата, която ми позволява да усетя вашите несправедливи страдания, но и да видя вашата героичност и ангажимента в борбата за бъдещето, което искате. България се е сблъскала с кошмара на опустошенията и страданията. Гледахме го в очите на хиляди бежанци, които приехме преди две години. Чухме ги от нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих в Соломянския район“, сподели Денков.

„Днес честваме поредната мрачна годишнина. Преди 10 години незаконното присъединяване на Крим и Севастопол започна непрекъснатата агресия на Русия срещу Украйна и беше началото на инвазията през 2022 година. Вече две години продължава пълномащабната война на Русия срещу Украйна, която е не само борба на Украйна, а битка срещу Европа и целия демократичен свят. Очевидно е, че амбициите на Путин надхвърлят границите на Украйна“, каза и още министър-председателят, цитиран от БТА.

Според Николай Денков, „руската агресия е пряка заплаха за националната сигурност на България“.

„България е на страната на Украйна в тази несправедлива и жестока военна агресия. Ние сме за човешкия живот, свободата, демокрацията и международния ред. Вече 700 дни сме свидетели на ужасите на войната, предизвиквана от Путин с цел подчинение или унищожение на независимата и свободна държава в сърцето на Европа. 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, борещ се както за свободата си, така и за мир в Европа, включително и у нас, за да защити постигнатото благополучие“, каза още българският лидер.

„Продължаваме да се ангажираме със съблюдаването на Мирната формула на Украйна, за да постигнем справедлив, устойчив мир, базиран на принципите на Организацията на обединените нации и международното право. Ние сме готови да сътрудничим и със създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани в Русия, като България е един от учредителите на коалицията. Русия няма да печели тази война. Един ден ще има справедливост за всички военни престъпления срещу украинския народ. Призоваваме международната демократична общност да остане единна в подкрепата си за Украйна, за да дойде денят на мира! Уважаеми украинци, г-н президент, България остава на ваша страна в борбата за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи“, добави Денков.

На срещата премиерът поднесе на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат и сподели легендата за обещанието към тримата му сина, че само ако се обединят, няма да бъдат победени.

От своя страна украинският лидер благодари на страната ни за подкрепата и подчерта, че ЕС е доставил само 30% от обещаните 1 милион боеприпаси на Украйна.

Днес беше проведена продуктивна среща между българския премиер Николай Денков и украинския президент Володимир Зеленски, която беше споделена от Зеленски на своя профил във Фейсбук.

Премиер Денков и украинският му колега почетоха в Киев срещата защитниците на Украйна.

„Благодарим на България за подкрепата по отношение на нашите усилия за разширяването на търговско-икономическите отношения в Черноморския и Дунавския региони и възстановяването на корабоплаването. Есенциално е да поддържаме нормални икономически връзки, дори в сложни времена“, сподели Зеленски.

„С България се споразумяхме да укрепим развитието на логистиката и инфраструктурата в региона ни. Спазването на принципите на добросъседство ще спомогне за икономическото развитие на двете нации“, допълни Зеленски.

Още новини от деня – четете тук