Начало Водещи Повече от 95% от населението на света диша замърсен въздух

Повече от 95% от населението на света диша замърсен въздух

1063
мръсен въздух

Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух и най-тежко засегнати са бедните нации, се казва в нов доклад.

Според годишния доклад на „Глобал еър“, публикуван от Института по здравеопазване, продължителното излагане на замърсен въздух причинява приблизително 6.1 милиона смъртни случая по света през 2016 г.

В доклада се казва, че дишането на замърсен въздух въздух води до инфаркти, рак на белия дроб и хронични белодробни заболявания, причинявайки при много от тях преждевременна смърт. Също така се твърди, че замърсяването на въздуха е четвъртата най-честа причина за смъртност сред всички рискове за здравето в световен мащаб като високото кръвно налягане, диетите и тютюнопушенето.

Според доклада Китай и Индия са отговорни за над 50% от смъртните случаи в световен мащаб, дължащи се на замърсяване на въздуха.

Китай е постигнал известен напредък в намаляването на замърсителите. Докато в Пакистан, Бангладеш и Индия се отбелязва най-голямо увеличението на нивата на замърсяване на въздуха от 2010 г. насам.

Използването на твърди горива в домовете на хората за готвене или отопление води до драстично замърсяване на въздуха. През 2016 г. общо 2.5 милиарда души – един на всеки трима граждани в света, са изложени на замърсяване на въздуха от твърди горива като дървесина или въглища.

Повечето от засегнатите живеят в държави с ниски и средни доходи в Азия и Африка.

Една четвърт са смъртните случаи от замърсяването на въздуха в Индия и близо един на всеки пет души – в Китай, се казва в доклада.

Посочва се също така, че броят на хората, които ползват твърди горива е намалял от 3.6 милиарда души по света през 1990 г. до около 2.4 милиарда през 2016 г., въпреки нарастващото население.

През 2015 г. всеки един на шест смъртни случая по света, е свързан със замърсяване под някаква форма – въздух, вода, почви, химическо замърсяване или замърсяване на работното място. Преобладаващата част от жертвите на замърсяването, 92% , живее в страни с ниски и средни доходи.