Начало България Плевенският театър отбеляза 97 години от рождението на Иван Радоев с поетичния...

Плевенският театър отбеляза 97 години от рождението на Иван Радоев с поетичния пърформанс "Един бял лист"

44
Плевенският театър отбеляза 97 години от рождението на Иван Радоев с поетичния пърформанс "Един бял лист"

С поетичния пърформанс „Един бял лист“ Плевенският театър отбеляза тази вечер 97 години от рождението на поета и драматурга Иван Радоев. 

Публиката бе поканена на сцената, където заедно с актьорите, в една нетипична обстановка, стана част от театрално-поетичното събитие. 

„Един бял лист“, по стихове на Иван Радоев, е създаден по идея на неговия внук – Калоян Радоев и на режисьора Йордан Славейков. В него участват Иван Радоев – син, актьорът от Плевенския театър Антъни Пенев, както и актьорите Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков. 

„За първи път поетичният пърформанс „Един бял лист“ по стихове на гениалния ни поет и драматург Иван Радоев се играе в театър. Огромна е честта, усещаме и тежест, и отговорност, да го играем в театъра, който носи неговото име“, каза след представлението режисьорът Йордан Славейков. 

„Когато с Калоян Радоев, внука му, замисляхме пърформанса, решихме да доведем поезията при хората, а не хората при поезията. Репетирахме навън, посред лято, на открито, искахме да го играем навън. Един единствен път заваля дъжд и го играхме в една къща в София. Играхме го два пъти в един бар във Варна, в Пловдив по време на „Пловдив чете“, играхме го в София съвсем на открито и още при първото представление, което мислехме, че ще е единственото, г-н Кабаков, директорът на театъра, ни покани да дойдем и тук. И дойдохме на точния ден – за 97-ия рожден ден на Иван Радоев“, допълни режисьорът.

Калоян Радоев подчерта, че двамата с режисьора са правили подбора на стиховете, които да бъдат включени в „Един бял лист“. „Подборът на стихотворенията, които на мен ми харесаха, са тези, които чувствах, че са повече адресирани към мен, в които ясно чувах гласа на Иван Радоев“, каза още той и добави, че за първи път тази вечер поетичният пърформанс се представя с повече стихотворения от първоначалния вариант. 

Специален гост в Плевенския театър бе съпругата на Иван Радоев – Весела Радоева. 

Плевенският театър носи името на Иван Радоев от 1997 г., три години след като бележитият поет и драматург напуска този свят на 67 години. На всеки две години се провежда Национален конкурс за драматургия „Иван Радоев“.

предишна статияРАЗШИРЕНА По време на Пасхалното бдение папата призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи
следваща статияЛетни температури с до 30° ни очакват днес