Начало Водещи „Пластмасовият“ стомах на зелената костенурка доказва океанската криза

„Пластмасовият“ стомах на зелената костенурка доказва океанската криза

1285

Смайващи фотографии на пластмасови парченца, гумени ластичета и други остатъци, открити в стомаха на зелена костенурка в Тайланд, подчертават кризата с увеличаващото се замърсяване на моретата след широко разпространената смърт на кит този месец.

Тайланд е една от най-големите страни-потребители на пластмаси в света. Този материал убива стотици морски бозайници и влечуги, плуващи край тайландските брегове всяка година.

Проблемът грабна общественото внимание през първата седмица на юни, когато аутопсията на пилотен кит, открит близо до границата с Малайзия, разкри в стомаха му 80 пластмасови торбички.

Зелената костенурка, която е защитен вид, претърпя подобна съдба след откриването й на плаж в източната провинция Чантхабури на 4 юни, предаде за АФП Уирапонг Лаувечпразит, ветеринарен лекар от Източния център за изследвания и развитие на морските и крайбрежни ресурси.

Пластмаса, гумени ленти, парчета от балон и други боклуци бяха задръстили чревния тракт на костенурката, пречейки й да се храни и причинявайки смъртта й два дни по-късно.

Ветеринарните лекари са се опитали да спасят костенурката, като я хранят интравенозно, но са успели да извадят боклука едва след смъртта й.

В миналото само около 10% от зелените костенурки са погълнали пластмаса или са претърпели инфекции след като са влезли в контакт с отпадъците. Но тази година около 50% от инцидентите са свързани с боклука.

Повече от половината от 8 милиона тона пластмасови отпадъци, изхвърляни в световните океани всяка година, идват от пет азиатски страни: Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд, според доклад на „Ocean Conservancy“ от 2015 г.

предишна статияРоби Уилямс и Аида Гарифулина ще пеят на откриването на Мондиал 2018
следваща статия12 реални устройства и научни технологии с рекордно малки размери (СНИМКИ И ВИДЕО)