Начало Новини Плажовете "Кранево – Север", "Албена" и "Бялата лагуна" в област Добрич получиха...

Плажовете "Кранево – Север", "Албена" и "Бялата лагуна" в област Добрич получиха "Син флаг" на официална церемония

54
Плажовете "Кранево - Север", "Албена" и "Бялата лагуна" в област Добрич получиха "Син флаг" на официална церемония

На церемония във ваканционното селище „Албена“ беше връчено отличието „Син флаг“ на двадесет и два плажа и едно яхтено пристанище от България. В област Добрич са отличени три плажа, като два са на територията на община Балчик и един в община Каварна. Председателят на движение „Син флаг“ за България Станимир Димитров каза по време на церемонията, че решението 23 обекта у нас да получат приза, е взето от международно жури на програмата в Копенхаген. Сини флагове има почти по цялото крайбрежие. Най-много обекти, отличени тази година с екологичния приз, са на територията на община Несебър.

Самата награда е най-утвърденият еко етикет и стандарт в туризма, с който са удостояват плажове и яхтени пристанища в цял свят. За да заслужат „Син флаг“, управляващите на плажовете и марините трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата. Участието е доброволно и зависи главно от инициативата и амбицията на концесионерите на плажни ивици, поясни още Димитров.

Българските плажове, които получават наградата, са: „Аркутино“, „Дюни-Юг“, „Дюни“, „Харманите“, „Созопол-Централен“, плаж „Къмпинг „Черноморец“, „Поморие-Изток“, „Несебър-Юг“, „Слънчев бряг-Юг“, „Слънчев бряг-Централен“, „Слънчев бряг-Север“, „Свети Влас-Централен“, „Свети Влас-Нов плаж“, „Свети Влас-Изток“, „Обзор-Централен“, „Бяла-Юг“, плаж „Хижа „Черноморец“,  „Слънчев ден“, „Златни пясъци“, „Кранево-Север“, „Албена“, „Бялата лагуна“.

Ваканционното селище „Албена“ получава отличието за 28-и път, а то се връчва за 29-а година, каза за БТА ръководителят на отдел „Сектор Спорт“ в курорта Стоян Златев. Той каза още, че има клиенти, които търсят само плажове със син флаг. Стоян Златев съобщи и че до края на месеца ще отворят врати всички 30 хотела на територията на ваканционното селище. 

„Бялата лагуна“ в община Каварна получава отличието за осма поредна година, каза старшият спасител Веселин Стоев. 

И двамата представители на плажове по Северното Черноморие коментираха, че очакват добър летен сезон. 

Награждаването завърши с издигане на флага на плажната ивица на „Албена“.