Питон, кърлежи

Ловците на змии в Австралия са открили австралийски диамантен питон, покрит със стотици кърлежи. Влечугото, за което се е смятало, че е болно вследствие на окупацията от паразитите, било открито в плувен басейн в заден двор в курортния град Голд Коуст, Куинсланд.

Специалист по влечугите внимателно извадил змията и я настанил за лечение в клиника за диви животни.

Ветеринарният екип е отстранил повече от 500 кърлежа, а ловецът на змии Тони Харисън каза пред Би Би Си, че се очаква да се възстанови.

Професионалният ловец на змии от Голд Коуст и Бризбейн Харисън каза, че според него змията, на която е дадено името Найк, се е опитвала да удави кърлежите в басейна.

„Очевидно е, че за змията е било изключително неудобно – каза той – Цялото й лице беше подуто и цъфнало от твари и беше напълно покрито от кърлежите, които се размножаваха върху него.“

Той каза, че премахването на кърлежите се е чувствало „като да държиш торба с мраморни камъчета, които се движат под ръцете ти“.

Змиите често събират малък брой кърлежи или други паразити сред дивата природа, каза проф. Брайън Фрай от Университета в Куинсланд. Но наличието на такова голямо количество кърлежи означава, че змията вероятно ще претърпи сериозно заболяване.

„Съмнявам се, че щеше да оцелее, ако не беше извадена и не беше настанена за лечение“, твърди той.

По-късно Харисън сподели, че Найк страда от инфекция, въпреки че в момента „се справя добре“. „Найк вече е по-жизнен“, споделя Харисън във видеоклип, публикуван на страницата на професионалните ловци на змии в Голд Коуст и Бризбейн.

„Но той ще бъде дългогодишен пациент в резервата за диви животни Курумбин, докато не бъде достатъчно добре, за да бъде освободен.“

предишна статияЛиндзи Лоън сравни себе си с Владимир Путин
следваща статияБез валежи и без промени в температурите днес