Начало Свят Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

1197
Сподели
Да се направи един автомобил по-безопасен е една от основните цели, които си поставят производителите. Основните системи като ABS, ES

Да се направи един автомобил по-безопасен е една от основните цели, които си поставят производителите. Основните системи като ABS, ESP, въздушни възглавници и др., са усъвършенствани до такава степен, че е почти невъзможно да бъдат подобрени, съобщи Automedia. Затова инженерите измислят нови системи, които трябвя да защитят шофьора и спътниците му. Дори в ситуации, до които е малко вероятно да се стигне.

Интелигентно заключване на вратите

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Представете си ситуация, при която велосипедист преминава край спрял автомобил, а детето на задната седалка решава да отвори вратата, без да погледне. Това може да доведе до сериозни травми и за двамата, и затова в Hyundai разработиха специална система за заключване на задните врати. Тя се поставя на Santa Fe, като работи със специални датчици. В случая вратите се отварят само, когато в опасна близост до автомобила няма друго превозно средство.

Система за повдигане при удар

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Тази технология се използва при Audi A8. Ако датчиците регистрират опасност от страничен сблъсък, оказването наклонява автомобила с няколко сантиметра. Така ударът се поеме от усилените прагове, а не от вратите. В случая, по-голяма част от енерегия се разпределя по долната част на колата и ударът се омекотява.

Защита от разсеяност

Тази функция е незаменима за тези шофьори, които са толкова разсеяни, че забравят в колата своя домашен любичец или още по-лошо – детето си. Електронната система активира аварийните светлити, включва звуков сигнал и уведомява водача чрез приложение на смартфона.

Модерен асистент при паркиране

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Системата за автономно паркиране при BMW 8-Series работи в много по-широк диапазон, отколко при другите автомобили. Благодарение на нейните датчици, шофьорът може да влезе в тесен гараж или подземен паркинг при скорост до 36 км/ч. Технологията сама запомня пътя, ако автомобилът преди това е напуснал гаража и после преминава през същия маршрут, като това е възможно дори на заден ход.

Охранителна система

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

За обновената C-Class се предлага система Mercede Me, която следи за състоянието на паркирания автомобил и предупреждава неговия собственик за евелнутална опасност. Тя издава звуков сигнал и уведомява стопанина си с приложение за смартфон. Така собственикът може да разбере, че друг автомобил маневрира в близост до неговата кола и я е одраскал или ударил. Всичко се записва с камери, така че нарушителят не може да се скрие.

Коментари