Начало Водещи Пет прости правила биха удължили живота на хората с над 10 години

Пет прости правила биха удължили живота на хората с над 10 години

830
Сподели
Пет прости правила биха удължили живота на хората

Учените припомнят няколко прости правила, които смятат, че биха удължили живота на човек с десет години. Сред тях са отказ от пушенето, алкохола, преминаване на здравословно хранене, постоянни физически упражнения в средната възраст и нормално тегло. В тези правила няма никаква магия, но те все пак могат да удължат живота на човек с поне десет години, заявяват лекари в статия, публикувана в списание Circulation.

Днес болшинството учени смятат, че диетата и отделните храни оказват силно влияние не само върху теглото на човек, но и върху здравето на неговия мозък, кръвоносни съдове, сърце и други ключови органи от човешкото тяло. Като пример учените неотдавна показаха, че употребата на големи количества зехтин и средиземноморските храни понижават значително риска човек да умре от инсулт или инфаркт. В същото време голямото количество сол в храната влошава здравето на сърцето и съдовете.

По същия начин действат върху организма на човека спортът и отказът от вредни навици, доказаха учените през последните години. Те са анализирали данните, събрани в хода на наблюдение на здравето на 40 000 лекари и медицински сестри в рамките на проектите NHS и NHANES през последните три десетилетия.

Сравнявайки продължителността на живота на здрави лекари и сестри, както и на техните колеги, страдащи от затлъстяване, имащи вредни навици и заседнал начин на живот, учените са установили, че всички тези проблеми отнемат между 12 и 14 години от живота. Средно мъжете и жените, спазващи петте принципа на здравословен живот, са доживявали до 87 и 93 години, докато останалите участници в тези проекти са стигали до 75 и 79 години. Увеличаването на п родължителността на живота е свързано предимно с два фактора – рязко понижаване на риска от сърдечни заболявания и развитието на рак. При спазване на тези пет правила рискът от рак намалява с 65%, а шансът за инфаркт или инсулт – почти два пъти.

Коментари