Начало Водещи Петима милиардери, които карат обикновени коли

Петима милиардери, които карат обикновени коли

1126
Когато хората започнат да печелят много пари, обикновено ги влагат в луксозни и скъпи неща. Сред тях, естествено, попадат и автомобилите. Но ако човек е милиардер, то вече не става дума за обикновени коли, а за специални машини – хиперколи или много редки „олдтаймери”. Все пак има и богаташи, които избират скромни автомобили, вместо да инвестират в Rolls-Royce, Bentley или Bugatti, пише Automedia. Ето петима от тях:

Уорън Бъфет – Cadillac XTS (цена около 45 000 долара)

Петима милиардери, които карат обикновени коли

Автомобилите Cadillac няма как да бъдат наречени „обикновени” или „скромни”. Те обаче изглеждат именно такива, когато човек със състояние от 77,3 млрд. долара, избере един от тях. Става дума за Уорън Бъфет – най-големият инвеститор в САЩ, който си купи седана през 2014 г. Бъфет явно е любител на марката, тъй като предишната му кола беше Cadillac DTS от 2006 г.

Интересното е, че милиардерът само отива при дилър на марката, за да си купи колата. А жената, която му я продава, едва по-късно разбира с кого си има работа. Все пак бизнесменът не използва автомобила толкова сериозно, тъй като пробегът му е около 17 000 км. Явно Бъфет не се нуждае и от суперскъпа машина, защото просто няма нужда да доказва каквото и да е.

Марк Зукебърг – Acura TSX (цена 30 000 долара)

Петима милиардери, които карат обикновени коли

Основателят на Facebook е на пето място по богатство в света, но е изестен със своята скромност. Изданието GQ определи неотдавна Зукебърг като „най-безвкусно облечения жител на Силициевата долина”, тъй като бизнесменът предпочита дънки, фланелки и маратонки. Изборът му на автомобили не е кой знае колко различен.

Във всекидневието си Зукебърг кара Acura TSX, чието производство беше спряно през 2014 г. Милиардерът обяснява избора си с това, че тази кола е „безопасна, комфортна и не се набива на очи”. Марк има в гаража си и  Volkswagen Golf GTI, за който е платил горе-долу същата сума. Общо взето гаражът на собственика на Facebook не се отличава от този на обикновения американец.

Алис Уолтън – Ford F-150 (цена 40 000 долара)

Петима милиардери, които карат обикновени коли

Името Алис Луиза Уолтън не е особено популярно в Европа. След смърта на Лилиан Бетанкур именно тази жена става наследник на империята Wal-Mart (верига магазини) и се превръща в най-богата жена в света. Нейното състояние се оценява на 40,8 млрд. долара, но тя си остава доста скромен човек.

Личният автомобил на Алис Уолтън е пикап Ford F-150, при това произведен още през 2006 г. Използва го най-вече в личното си ранчо. Нейният баща – Сам Уолтън, е карал същият модел, произведен през 1979 г.

Стивън Балмър – Ford Fusion Hybrid (цена 28 000 долара)

Петима милиардери, които карат обикновени коли

Бившият генерален директор на Microsoft и настоящ собственик на баскетболния отбор „ЛА Клипърс” заема 21-о място в класацията за най-богатите хора на света, като притежава около 30 млрд. долара. Балмър е голям фен на Ford, най-вероятно защото преди години беше топ-мениджър и в тази компания.

През 2009 г. ръководството на Ford му подарява хибриден Fusion – седан със средно размери, които бизнесменът харесва. И който продължава да кара и до ден-днешен. Поне все още няма информация да го е заменил с друга кола.

Ингвар Кампрад – Volvo 240 GL (цена 22 000 долара)

Петима милиардери, които карат обикновени коли

През 2014 г. основателя на IKEA се връща в родната Швеция, след като преди това повече от 20 години живее в Швейцария. Любимият автомобил на Кампард е Volvo 240 GL, произведено още през 1993 г. Примерът за социално-отговорно поведение от страната топ-мениджъра е станал христоматиен и дори е включен в някои учебници.

Кампард е бил собственик и на Porsche 911, с което се разделя. Наскоро основателят на IKEA призна, че вече не кара автомобил. Причината – негови близки са го убедели, че това е доста опасно за човек на 91 години.