Болница за птици
Болница за птици

Ранени диви птици получават в Полша втори шанс в живота благодарение на специализираната болница, базирана във Варшавската зоологическа градина. Лечебното заведение е подготвено да помага на пациенти с всякакви размери и заболявания – от малки пойни птичета до лебеди и щъркели.

Търсенето на услугите на болницата нараства. Първоначално замислена да лекува около 2 000 птици годишно, болницата помогна през 2018 година на три пъти повече пернати същества.

Всеки пациент първоначално бива държан в затоплена чакалня, която работи 24 часа в денонощието. После птиците биват преглеждани и се взема решение дали се нуждаят от спешна помощ или могат да почакат няколко часа, преди да ги види ветеринарят. След лечението те биват оставяни да се възстановят в специално заграждение и получават храна по диети, които трябва да имитират условията им на живот в дивата природа.

Болничният персонал казва, че е склонен да отиде много далеч, за да е сигурно, че пациентите ще бъдат успешно пуснати на свобода. Вземат се предвид особеностите на тяхната биология, миграционни модели и времето.

За съжаление не всеки може да бъде пуснат след лечението. Щъркелите, които често претърпяват ампутации след сблъсъци с електрически стълбове, или остават в зоопарка, или биват премествани в частни убежища.

Други травми, често виждани в болницата, са на лебеди и патици, погълнали рибарски куки и, в случая с градските птици като гълъби и гарвани, умишлени наранявания, дело на хора.

предишна статияАПИ: В сила са ограничения по магистралите
следваща статияГуинет Полтроу на съд – счупила ребра на дядо по време на ски и избягала