Начало Водещи Пеевски с ново предупреждение: Политиците да не се месят в „Пирогов“! (ОБНОВЕНА)

Пеевски с ново предупреждение: Политиците да не се месят в „Пирогов“! (ОБНОВЕНА)

164
Делян Пеевски
Делян Пеевски
Кадър: БНТ

Изразяваме пълната си подкрепа за „Пирогов“! Призоваваме политическите партии и кабинетните министри да се оттеглят от вмешателство в здравеопазването и назначаването на ръководители в болниците поради лични интереси. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в своето становище.

ДПС ще предложи на своите партньори в правителството да приеме спешно решение, с което Министерството на здравеопазването да бъде задължено да ускори изграждането на Националната детска болница, като се реализира проектът с участието на обществени организации, занимаващи се с темата, коментира Пеевски.

Относно случая с „Лукойл“, Пеевски посочи: „Вече говорих с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям изцяло в предложението си – да се прекрати дерогацията за „Лукойл“ от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна подкрепа в евроатлантическия съюз“.

Междувременно стана ясно, че Софийският градски съд спря вписването на новия директор на „Пирогов“ д-р Константин Димов поради опозиция от страна на сегашния директор на спешната болница д-р Валентин Димитров. Сега започва 7-дневният срок, в който Министерството на здравеопазването може да обжалва решението на съда.

Бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров беше освободен от Съвета на директорите заради установени нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването. Резултатите от тези проверки, които са обемни – 134 страници, бяха представени на прокуратурата и министъра на финансите с молба за финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка.

Други мотиви за това решение са свързани със социални напрежения в резултат на проведените конкурси за началници на клиники.

Д-р Константин Димов е назначен за изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД и ще заема длъжността до провеждането на нов конкурс.

Вижте още вътрешнополитически новини тук