Начало България Пеевски с нова атака към Доган: Даде на прокуратурата „предателите“ от ДС...

Пеевски с нова атака към Доган: Даде на прокуратурата „предателите“ от ДС сред българските мюсюлмани

149
Делян Пеевски и Ахмед Доган
Делян Пеевски и Ахмед Доган

Извънредната битка за контрол над ДПС и неговите поддръжници неуморно продължава, а този път институциите са замесени в живото дело.

Сигнал беше подаден до Военно-окръжната прокуратура от Делян Пеевски и неговите колеги с искане за „организиране на справедлив съдебен процес и постановяване на ефективни наказания за виновните лица в така наречения „възродителен процес“.

В сигнала се споменава, че прокуратурата води разследване в продължение на над 30 години, но до сега не е изведена на съд нито идеолозите, нито изпълнителите на престъпленията, насочени срещу българските мюсюлмани поради тяхната етническа и религиозна принадлежност.

Поддръжниците на Пеевски не само настояват за ефективни присъди, което е в компетенциите на съда, но и предлагат помощ на прокуратурата, като указват по кой законен акт и кои личности би трябвало да бъдат преследвани.

В сигнала се подчертава, че е от съществено значение прокуратурата да предприеме незабавни действия за установяване и проверка на събитията през 1984 година, както и през 1989 година и по-късно, и при установяване на извършени престъпления, да предизвика обвинения по чл. 416, ал. 1 от Наказателния кодекс за извършване на геноцид срещу българските мюсюлмани.

В сигнала се посочва, че самото преследване и изправяне пред съда на идеолозите на „възродителния процес“, пряките изпълнители и доносниците на Държавна сигурност, които са се облагодетелствали от обществото на българските мюсюлмани, ще доведе до установяването на справедливост.

Съобщението завършва с мисълта, че България би могла да пребори срамните страници от комунистическото си минало и тъмните отклонения по време на прехода след ДС, и да стане равноправен партньор на демократичния свят, като тези дела бъдат разрешени.