Начало Водещи Разберете защо не трябва да претопляме пастата от вчера

Разберете защо не трябва да претопляме пастата от вчера

972
паста диетолози
снимка: Pixabay

Диетолози предупреждават за опасността от приготвените предния ден тестени изделия(паста) и многократната им топлинна обработка.

Какви тестени изделия могат да се ядат дори през нощта и кои е по-добре изобщо да изхвърлим от менюто си, обясни в интервю лекарят-диетолог Мариат Мухина.

Гордън Рамзи разкри своята тайна за перфектната паста

Всичко зависи от това от какво са направени макароните. Пастата от твърда пшеница, която е с много високо съдържание на протеини е сравнима с млечните продукти или някои видове месо.

„Много полезни са изделията от елда, соевите и оризовите спагети. Пастата от типово брашно наскоро стана много модерна, тъй като не е калорична, а съдържа много витамини и хранителни вещества, от които се нуждаем“,

каза диетологът.

Ако човек не страда от затлъстяване или метаболитни нарушения, може спокойно да включи тези тестени изделия в менюто си, отбеляза Мухина. Но трябва да се помни, че е по-добре да ядете спагети от мека пшеница само през първата половина на деня, така че да има време да изразходите придобитата енергия.

„Препоръчително е да вечеряте с паста от твърда пшеница, особено ако заспивате трудно, тъй като аминокиселините, които съдържа ястието подпомагат синтеза на невротрансмитери. Те имат седативен ефект върху нервната система“,

обясни лекарят.

Диетолози съветват винаги да се яде само прясна паста, а не тази, която е останала от вчера и се налага да се подгрява отново.

„Пастата трябва да се яде прясна, защото ако я загреете след време – особено в микровълнова фурна, тя вече съдържа свободни радикали. Това са вещества, които причиняват мутации в клетките и ще са ви необходими „планини“ от антиоксиданти, за да бъдат отстранени от тялото, като се неутрализира вредата от тях“,

предупреди Мухина.

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница