Начало Водещи Парламентът отхвърли ветото на президента за БТР-ите. От „Възраждане“ скочиха на бой...

Парламентът отхвърли ветото на президента за БТР-ите. От „Възраждане“ скочиха на бой на Манол Пейков от ПП-ДБ

129
Манол Пейков
Манол Пейков/ Снимка: БТА архив

Парламентът отхвърли ветото на президента във връзка с безвъзмездното предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

„За“ бяха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 59 от „Продължаваме промяната – Демократична България“, 34 от ДПС и петима от „Има такъв народ“. „Против“ гласуваха 35 депутати от „Възраждане“ и 20 от „БСП за България“. Депутати от двете партии обвиниха управляващите, че дарява на Украйна машини, от които МВР има нужда.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС посочи, че експерти от МВР удостоверяват, че това са машини с отпаднала необходимост. Той бе категоричен, че България защитава по много добър начин националния си интерес като помага на Украйна, пише БТА.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) коментира, че въпросните БТР-и не са използвани по границите и затова имало ясен доклад на „Гранична полиция“. Вместо да ме репликирате от място кажете, кой би вашият общински съветник, обърна се Мирчев към депутатите от „Възраждане“.

Костадин Костадинов („Възраждане“) определи като безкрайно унизителен факта, че освен, че подаряваме техниката на Украйна, осигуряваме транспорта за предоставянето й.

По време на изказването на Костадинов се стигна до напрежение в залата и намеса на квесторите. Дадена беше и 15 минути почивка. Подвикване от място на депутата Манол Пейков стана причина за спречкване с депутати от „Възраждане“. Председателстващата заседанието Росица Кирова обяви, че ще предложи за разглеждане на следващ председателски съвет поведението на Златан Златанов и Ивайло Чорбов от „Възраждане“ и на Манол Пейков от ПП-ДБ. Костадин Костадинов предложи алкохолен дрегер на входа на Народното събрание.

Става ясно, че в залата най-вероятно има хора в нетрезво състояние, отбеляза Свиленски и добави, че хора в нетрезво състояние да гласуват за това България да бъде въвличана във война е неправилно и предложи прекратяване на заседанието.

Аз не съм констатирала състоянието на народните представители, отговори му Росица Кирова. Видях, че е по тениска г-н Пейков, помолих го да си облече сакото, което той направи, допълни тя. Предложението за прекратяване на заседанието бе гласувано и отхвърлено.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияАсен Василев: Хората с най-ниски пенсии ще получават по 50 лв. отгоре всеки месец
следваща статияДванадесетокласникът Хакан Емин от Бургас – трети в световно състезание по заваряване