Начало Новини Париж се бори за европейската корона в сферата на изкуствения интелект с...

Париж се бори за европейската корона в сферата на изкуствения интелект с конференция в Париж

29
Париж се бори за европейската корона в сферата на изкуствения интелект с конференция в Париж

Франция ще бъде домакин на технологичен форум тази седмица, на който ще присъстват множество ръководители на компании и политически фигури. Сред тях са бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон и Ерик Шмит, бивш председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на „Гугъл“ (Google). Това събитие може да утвърди ролята на Париж като център на изкуствения интелект (AI) в Европа, отбелязва Ройтерс.

Конференцията „Вива Текнолъджи“ (Viva Technology) ще постави френските иновативни компании в центъра на вниманието, тъй като присъстващите ще обсъдят ключови въпроси около изкуствения интелект, включително потенциалното му въздействие върху предстоящите избори и изменението на климата.

Базираната в Париж Ел Ве Ем Аш (LVMH), най-голямият производител на луксозни стоки, ще бъде партньор и учредител на събитието.

Нейният председател и главен изпълнителен директор Бернар Арно, един от най-богатите хора в света, очаква събитието да предизвика огромен интерес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон успя да привлече инвестиции от големи американски технологични компании като „Амазон“ (Amazon) и „Майкрософт“ (Microsoft), опитвайки се да съживи плановете на Европейския съюз за по-добра интеграция на капиталовите пазари в Европа. Той се надява, че това ще помогне за набирането на капитала, необходим за поддържане на нововъзникващите компании за изкуствен интелект.

Статутът на Париж като световна столица на лукса може да му помогне да привлече инвестиции и в технологиите, посочват организаторите.

„Луксът винаги е свързан с иновациите, защото вашата цел винаги е да осигурите нещо, което никой друг не може да предостави“, казва Франсоа Битузе, управляващ директор на „ВиваТех“ (VivaTech). Той посочи излизането на Великобритания от ЕС като фактор за растежа на Франция в тази област.

Париж е на второ място след Лондон по отношение на инвестициите в технологичния сектор, но има признаци на промяна, добави Битузе.

Според неотдавнашен доклад на компанията за рисков капитал „Атомико“ (Atomico) инвеститорите са вложили около 8 милиарда долара във френски технологични компании през 2023 г., което нарежда страната на второ място след Великобритания (13 милиарда долара) и пред Германия (7 милиарда долара).

Въпреки че Париж може и да не успее да се пребори с Лондон за първото място, технологичните стартиращи фирми се появяват във Франция с по-бързи темпове, отколкото където и да е другаде в Европа, с близо 3000 новоосновани компании през 2023 година, според „Атомико“.

Подобен е броят и на новите фирми във Великобритания за същия период, но там от 2020 г. новооснованите компании намаляват.

Откакто „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT) предизвика еуфория по изкуствения интелект, много компании съсредоточиха в Париж част от своя най-доходоносен бизнес.

Някои от най-известните компании във френската столица са основани от бивши служители в подразделения като „Гугъл ДийпМайнд“ (Google DeepMind), „Мистрал Артифишъл Интелиджънс“ (Mistral AI) и „Холистик Артифишъл Интелиджънс“ (Holistic AI).

Франция има много стартъпи и много талантливи специалисти, но по отношение на финансирането все още изостава от САЩ. Европейските стартиращи фирми в исторически план срещат трудности при набирането на големи количества капитал, търсен от местните инвеститори.

Докато ЕС предлага огромен единен пазар за стоки и услуги, то капиталовите пазари във всичките 27 държави членки се регулират от различни правила за ценни книжа, данъчни и счетоводни практики, което води до по-високи разходи за съответствие и по-малко ликвидни пазари.

„Най-важното е тези компании да получават финансиране“, каза Хана Сийл, партньор в „Индекс“ (Index). „Важното е, че те усещат, че могат да продължат да намират и наемат специалисти за създаване на големи корпорации в Европа. Виждаме, че тези случаи зачестяват“, добави тя.