Начало Спорт Параолимпийските игри бяха открити с грандиозен спектакъл в сърцето на Париж

Параолимпийските игри бяха открити с грандиозен спектакъл в сърцето на Париж

34
Параолимпийските игри бяха открити с грандиозен спектакъл
Снимка: БТА

В сърцето на Париж започнаха Параолимпийските игри с впечатляващ спектакъл, който ще привлече вниманието на целия свят в следващите 11 дни. Церемонията на откриването се проведе на булевард „Шанз-Елизе“ и Плас де ла Конкорд пред 50 000 зрители на живо и бе излъчена от БТА.

Презентирани бяха около 4400 спортисти от 168 държави по време на откриването. България също има свои представители с големи шансове за медали. Ружди Ружди, шампион от Рио и вицешампион от Токио в тласкането на гюле, ще участва във финала на дисциплината в петък. В събота, мятането на диск представлява Стела Енева, вицешампионка от Пекин и Лондон. Християн Стоянов, вицешампион от Токио, ще участва в бягането на 1500 метра в събота.

Параолимпийските игри бяха открити с грандиозен спектакъл
Снимка: БТА

Танцовият спектакъл на откриването с името „Парадокс“ беше посветен на уникалните възможности на човешкото тяло. Ръководител на спектакъла беше Тома Жоли, който вече беше впечатлил и на церемонията на откриването на Олимпийските игри преди месец.

Президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс нарече церемонията „невероятна“. Хореограф на спектакъла беше Александър Екман и в него участваха над 150 танцьори, включително двадесетина с увреждания. Шоуто провокира въпроси за приемането на разнообразието в обществото.

Параолимпийските игри бяха открити с грандиозен спектакъл
Снимка: БТА

Освен Шанз-Елизе и Плас де ла Конкорд, Градините на Тюйлери също гостуваха церемонията и бяха мястото на запалването на олимпийския огън.

Щафетата с огъня беше започнала в Стоук Мандевил в Англия, където се проведе първите Параолимпийски игри, и завърши в Париж. Президентът на Франция, Еманюел Макрон, официално обяви игрите за открити на Плас де ла Конкорд, като те са първите в страната и започват още от дебютът им през 1988 г. в Сеул.

„Добре дошли в страната на любовта и революцията!“, каза шефът на Организационния комитет Тони Естанге. „Този вечер започва една от най-хубавите революции, на параплимпийците. Вашият оръжие са рекордите, вашите емоции.“, добави той.

„Добре дошли на спортното събитие, което променя света – Параолимпийските игри в Париж. Ние сме в най-хубавия град в света в един от най-критичните моменти в съвременната история. В периода на конфликти и омраза спортът ни обединява. Ще докажем, че различията ни ни правят по-силни, по-хубави и ни променят на по-добро“, коментира Андрю Парсънс.

Честта да носи знамето на Параолимпийските игри беше възложена на Джон Макфол, медалист от Параолимпийските игри по лека атлетика и първият астронавт с увреждания в Европейската космическа агенция.

Параолимпийските игри бяха открити с грандиозен спектакъл
Снимка: БТА

Факлоносците включваха китайската звезда Джеки Чан и редица други спортисти, които носеха факела с олимпийския огън до празниковата купа в Градините на Тюйлери.

Вижте повече спортни новини тук