Начало Новини ПАП: Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по границата си с Беларус

ПАП: Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по границата си с Беларус

44
ПАП: Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по границата си с Беларус

Правителството на Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по границата си с Беларус, след като полски войник беше ранен с хладно оръжие от мигрант, съобщи премиерът Доналд Туск, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Туск посети днес военна база край границата заедно с министрите на вътрешните работи и на отбраната, за да демонстрира подкрепа на граничарите и войниците, охраняващи границата.

„Ще вземем решение за възстановяване на 200-метровата буферна зона по границата“, заяви полският премиер и обърна внимание, че гранични служители са препоръчали това решение на правителството.

„Заедно с вътрешния министър, министъра на отбраната и цялото правителство ще вземем това решение в началото на (следващата) седмица“, заяви Туск.

Той допълни, че полицейското присъствие в граничните райони също ще бъде засилено.

„Съгласихме се да използваме допълнителни полицейски сили, особено на места, където има групови опити за пресичане на границата“, посочи Туск.

Министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш каза, че в района ще бъдат изпратени допълнителни войници.

Полски войник беше пронизан вчера от мигрант, опитващ се да пресече границата на Полша от Беларус. Заместник-министър на отбраната определи състоянието му като сериозно.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ПАП)