Начало България „Пак са тръгнали комисионери при кметовете“: Асен Василев съобщи, че МРРБ бави...

„Пак са тръгнали комисионери при кметовете“: Асен Василев съобщи, че МРРБ бави изплащането на проекти

39
Асен Василев
Асен Василев . Снимка: БТА

Асен Василев, съпредседател на партията „Продължаваме промяната“, разкри пред журналисти в парламента, че над 20 общини са се оплакали за забавени договори и липса на авансови плащания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Сред тях са общини от различни райони като Видинско, Добричко, Девин, Рудозем, Пазарджик, Полски Тръмбеш и други.

Министърът на финансите Людмила Петкова потвърди, че в бюджета за тази година има 1,7 млрд. лв., но само 50 млн. лв. са използвани за авансови плащания, спомена Василев.

Въпросът, който се задава за МРРБ, е защо не обработва документите на общините своевременно, посочи Василев. Той добави, че по времето на правителството, в което той беше министър на финансите, бяха подписани над 700 договора само за три седмици.

В момента има общини от различни политически партии, чиито договори се забавят, авансите не се плащат от МРРБ и съобщенията за „комисионери при кметовете“ вълнуват, коментира представителят на партията.

Според Василев целта на общинската програма е всяка община по закон за бюджета да получи средства и те да бъдат изплатени своевременно, като парите са осигурени.

Апелира към партиите да защитят поне своите кметове и да се обърнат внимание на деструктивното поведение на МРРБ, което забавя проектите и приходите в бюджета.

Ако общините сега са забавени, те няма да успеят да изпълнят проектите си в предвидения срок, предупреди бившият финансов министър. Послали сме запитване до МРРБ за точните дати на получаване на документите, потвърждаване на подписаните договори и изплащане на авансите, заяви Асен Василев.

„Това е абсолютно деструктивно поведение на МРРБ, тъй като забавя инвестиционния процес в страната и ще забави и приходите в хазната от ДДС. Нека не говорим за всички проекти като водопроводи, ремонти на училища и тротоари, за които общините са планирали и които трябва да бъдат изпълнени в рамките на 3 години. Ако МРРБ продължава с това поведение, общините няма да имат достатъчно време да изпълнят проектите си.