Астра Зенека

Германия и Нидерландия днес се присъединиха към групата на европейските държави, които временно спират ваксинацията с AstraZeneca. Причината е появилата се информацията за случаи на тромбоза.

По-късно през деня френските власти също спряха употребата на ваксината на AstraZeneca, в очакване на решение на Европейската агенция по лекарствата. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, говорейки на пресконференция след френско-испанската среща на върха в Монтобан, съобщи France 24.

Минути след това стана ясно, че Италианската агенция по лекарствата също е спряла употребата на тази ваксина в цялата страна.

Германия

От германското правителство заявиха, че е нужен по-внимателен преглед на ваксината.

„След нови съобщения за тромбози във връзка с ваксинацията в Германия и Европа, PEI счита, че са необходими допълнителни разследвания“, заяви германското министерство на здравеопазването. Те се позовават на препоръката на института „Пол Ерлих“, който е държавният орган за ваксини в страната.

„Европейската агенция по лекарствата EMA ще реши дали и как новите открития ще повлияят на одобрението на ваксината“, цитира изявлението АФП.

Няколко европейски държави, включително България, Ирландия и Австрия спряха използването на ваксините, разработени съвместно с Оксфордския университет.

И британско-шведската компания, и Оксфорд заявиха, че няма връзка между тяхната ваксина и тромбозите.

За момента има информация за 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 случая на белодробна емболия сред хората, поставили си ваксината. От AstraZeneca посочиха, че тези цифри са значително по-ниски, отколкото се очаква да се появят естествено сред общото население.

В Нидерландия също спряха AstraZeneca

Властите в Нидерлания уточниха, че забраната за ползването на препарата ще важи поне до 29 март. Това от своя страна ще прекъсне имунизацията на около 43 хиляди души в страната.

Нидерландското правителсвто обяви, че ще изчака становище за безопасността на ваксината от Европейската агенция по лекарствата.

Решението на Нидерландия идва след съобщения от Дания и Норвегия за възможни странични ефекти от ваксината.

Франция

„По препоръка на френския здравен министър Оливие Веран беше решено да се прекрати употребата на ваксината на AstraZeneca. Очакваме EMA да публикува становище за лекарството утре следобед“, каза Макрон.

Италия също се присъедини към страните, спрели AstraZeneca от употреба

Както се съобщава от Министерството на здравеопазването на републиката, такова решение е взето от предпазливост „в съответствие с подобни решения на други европейски държави“.

„AIFA реши даналожи забрана за използване на ваксината за Covid-19 на AstraZeneca в Италия като предпазна и временна мярка в очакване на решение на Европейската агенция по лекарствата (EMA)“, заяви регулаторът.

предишна статияКредитните карти са пристрастяващи колкото наркотиците, сочи ново изледване
следваща статияЕдна от зодиите днес да стои далече от парите си, за да не ги изхарчи