спиране на цигарите

Пушенето причинява 90% от онкологичните заболявания, а също така води до развитие на хроничен бронхит и емфизем, според сайта на руската Федерална служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор).

Смъртоносната доза никотин за възрастен е 60 милиграма, а с една цигара човек получава около три милиграма.

„Пушенето води до развитие на три основни заболявания с летален изход: рак на белия дроб; хроничен бронхит и емфизем; коронарна болест. 90% от онкологичните заболявания са причинени от тютюнопушенето“, се казва в информацията.

Отбелязва се, че при хора, които започват да пушат от 15-годишна възраст, ракът се среща 5 пъти по-често, отколкото при хора, които започват да пушат след 25 години. Освен това продължителността на живот на пушача е намалена с 20-25 години.

Пушещият 20 цигари на ден получава радиационна доза, равна на 200 рентгенови снимки, добавя ведомството. Също наскоро стана известно, че при младите жени, които пушат, са засегнали вените на краката, което в бъдеще води до развитие на разширени вени, тромбоза, увеличава риска от коронарна болест на сърцето, инфаркт, инсулт.

„Приблизително 50% от изследваните пушачи по един или друг начин страдат от импотентност. Тютюнопушенето подтиска сперматогенезата“, се казва в информацията.

Освен това основната опасност от тютюнопушенето е бързо развиваща се зависимост, с която е трудно човек да се справи в бъдеще. 98% от онези, които пушат, редовно се опитват да се откажат, но не успяват веднага или се връщат към тютюнопушенето в рамките на една година.

Добрата новина е, че като се откажете от тютюнопушенето на която и да е възраст, можете да получите значителни ползи за здравето.

„Тези, които се откажат от пушенето на възраст от 30-35 години, имат продължителност на живота, равна на продължителността на живота на хората, които никога не са пушили.“

предишна статияДиагноза по бръчките – какво казват те за здравето?
следваща статияКейти Пери бори стареенето с клизми