Начало Водещи Очаква се Доналд Туск да стане министър-председател на Полша

Очаква се Доналд Туск да стане министър-председател на Полша

159
Доналд Туск
Доналд Туск във Варшава. Снимка: АП/БТА

Според очакванията, Доналд Туск ще заеме поста министър-председател на Полша през тази седмица. След два месеца на парламентарните избори в страната, това ще сложи край на правлението на партията „Право и Справедливост“ (PiS) след осем години.

Алиансът, който се ръководи от Туск, спечели явното мнозинство при изборите на 15-ти октомври. Въпреки това, съгласно полското законодателство, президентът на страната, Анджей Дуда, който е съюзник на „Право и Справедливост“, има правото да избере кой да бъде назначен. Той реши да даде възможност на текущия премиер Матеуш Моравецки да състави правителство, което мнозина разглеждат като отлагане на събитията.

Моравецки трябва да представи новото правителство пред Сейма, долната камара на парламента на Полша, в понеделник, като след това ще бъде проведено гласуване за доверие. Вероятно е той да не успее, което ще даде възможност на Сейма да номинира своя кандидат за министър-председател, който вече е договорен да бъде Туск. Той ще представи правителството си на вторник, след интензивни преговори между предстоящите коалиционни партньори.

Парламентът ще гласува правителството на Доналд Туск във вторник, приемането му ще му позволи да встъпи в длъжност в сряда. Това ще му позволи потенциално да присъства на срещата на върха на лидерите на ЕС, планирана за четвъртък и петък.

За 66-годишния Туск, това ще бъде триумфален момент, след като беше министър-председател на Полша между 2007 и 2014 г., преди да стане председател на Европейския съвет. Въпреки това, предстои му множество предизвикателства, тъй като неговата коалиция е широка и потенциално нестабилна, а страната се бори с трудна икономическа ситуация и бюджет, който трябва да бъде приет преди края на годината.

Какво предстои?

Партията „Право и Справедливост“ спечели парламентарните избори през 2015 г. и оттогава въведе програма, която обединява щедри социални мерки с популистки политики, насочени към мигрантите и ЛГБТ+ общността. Това доведе до конфликти с Брюксел относно върховенството на закона и замразяване на финансова помощ за страната. „Право и Справедливост“ ще остане най-голямата партия в парламента, с вероятността да се превърне в тежка и въпреки това, вероятно е че ще остане силна опозиция.

Президентът Дуда, който притежава вето над парламентарните решения, също може да забави реализацията на амбициозна законодателна програма с прогресивни цели. Това означава, че новото правителство ще трябва да изчака до президентските избори през 2025 г., преди да направи сериозни законодателни промени.

Още международни новини – четете тук