Начало Свят Очаквано: Руската пропаганда обвини Киев в ударите по детската болница

Очаквано: Руската пропаганда обвини Киев в ударите по детската болница

89
Очаквано: Руската пропаганда обвини Киев в ударите по детската болница
Кадър: Комсомольская правда

В изчерпателна статия относно нападението върху Киев, официален източник от „Комсомольская правда“ разгъва мнението, че руските атаки са били съсредоточени само върху военни цели.

Пострадалата гражданска инфраструктура, включително детската болница, е била цел на атаки от страна на украинските сили. Авторът Владимир Демченко предоставя обяснение за този случай.

Според неговия извод руските военни сили са приели нова тактика – досега атаките са били извършвани основно през нощта. Този път четири ракетоносеца от Черноморския флот на Русия и Су-34, снабдени със свръхзвукови ракети „Кинжал“, както и Ту-22М3 с ракети Х-22/23, са се приближили до границата след полунощ, но не са изпълнили атака.

Така руските сили са се опитали да „заспят“ бдителността на украинската противовъздушна отбрана. Поради това ударите са били извършени през сутринта, като украинските оператори не са успели да реагират навреме. В резултат украинските ракети са били изстрелвани близо до целите, за да могат да унищожат изстреляните руски ракети над земята.

Също и затова украинската противовъздушна отбрана се е опитала да сблъска ракети във въздуха над града. Поради това някои украински зенитни ракети са попаднали по улиците, жилищни сгради и обществени сгради“, обяснява авторът.

Той дори нарича излъчените снимки от налетената детска болница PR-акция, планирана с цел прикриване на ефективността на украинската противовъздушна отбрана. Част от PR-а включваше обявяването на ден на траур и призив за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Русия осуети отвличане на бомбардировач, изсипа ракети върху Киев и удари детска болница

Авторът дори се позовава на факт-чекинг организацията „Лапша.медиа“, която отхвърля твърденията на украинската държава, цитирайки съобщение на Руското министерство на отбраната.

Според това съобщение „многобройните снимки и видеоклипове от инцидента в Киев ясно потвърждават, че разрушенията са причинени от паднала украинска ракета от противовъздушната отбрана, изстреляна от зенитен ракетен комплекс в границите на града.“

От министерството на отбраната заявиха, че са извършени „високопрецизни“ удари върху обекти на военната промишленост и авиобази. „Целите на удара са постигнати. Обектите са унищожени“, категорични са от Руското министерство на отбраната.

„Лапша.медиа“ също твърди, че „местни журналисти“ съобщават, че ударът върху болницата е дължим на украинските шрапнели. Според военния кореспондент Александър Коц, останките от падналата ракета приличат на „западно въоръжение“. В същото време, факт-чекинг организацията „опровергава“ информацията, цитирайки статия на „Комсомольская правда“, която пък цитира информацията на „Лапша.медиа“.

Според автора Владимир Демченко „дори повърхностният поглед върху снимките и видеоклиповете показват, че всички разрушения са причинени от украинските зенитни ракети“.