Начало Новини Очакванията на бизнеса и предизвикателствата, свързани с присъединяването ни към еврозоната, ще...

Очакванията на бизнеса и предизвикателствата, свързани с присъединяването ни към еврозоната, ще бъдат обсъдени на форум в София

79
Очакванията на бизнеса и предизвикателствата, свързани с присъединяването ни към еврозоната, ще бъдат обсъдени на форум в София

Очакванията на бизнеса и предизвикателствата, свързани с присъединяването на страната ни към еврозоната, ще бъдат обсъдени на форума „Еврото, българите и бизнеса“ днес в София, съобщават организаторите от сайта „Дарик бизнес ревю“ (Darik Business Review).

Сред участниците в дискусията „България в еврозоната – какво се променя за бизнеса?“ се очаква да бъдат заместник-председателят и главен финансов директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев и Жулиета Мандажиева, професионален член на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и член на Българската асоциация на управляващите дружества.

Сред темите, които те ще коментират, са за двойното обозначаване на цените на стоките и услугите, двойното обращение на лева и еврото, обмяната на банкноти и монети, промяната в бизнес софтуера и фискалните устройства, превалутирането на капитала на търговските дружества, Закона за въвеждане на еврото в България, правните ефекти от влизането във валутния съюз за финансовите институции, бизнеса и потребителите.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова ще говори по темата очакват ли се проблеми в туристическия сектор заради това, че България не покрива инфлационния критерий и най-вероятно няма да влезе на 1 януари 2025 г. в еврозоната. Тя ще коментира и въпросите има ли казуси бизнесът с административните процеси по превалутирането и подаването на информация към клиентите, очакват ли се промени в цените на определени продукти и услуги, важно ли е за нас като дестинация да бъдем част от валутния съюз.

По темата „Накъде ще вървят цените на имотите след влизането в еврозоната“ ще говори инж. Деян Рачев, експерт отдел „Продажби“ в „Артекс инженеринг“. Той ще сподели мнение за това как лихвите по кредитите биха повлияли на имотния пазар в страната, как българинът купува днес имот – на кредит или със спестявания, има ли спад на сделките с имоти и защо статистиката не отразява реално случващото се на пазара.

В дискусията „Как да управляваме парите си в еврозоната?“ ще участват председателят на УС на Българската асоциация на личните финансови консултанти и съосновател на програмата „ИнвестПро“ (InvestPRO) Стойне Василев, управителят на Belayer Ангел Гяуров и Даниел Трифонов, ръководител „Ликвидност и финансови пазари“ в „ТиБиАй банк“ (tbi bank). Те ще дадат съвети за това как да структурираме правилно вложенията си и в какви инструменти да инвестираме, ще коментират приликите и разликите на инвестициите в България и в страните от ЕС.

Тенденциите на имотния пазар след влизането ни в еврозоната ще обсъдят Евгени Василев, управител на „Арко риъл естейт“ България (Arco Real Estate), Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи и Емил Цолов, управител на „Стемоник инвест“.