Начало Водещи Оцениха ПСА на 20 млн. лв., кметът Терзиев вече не може очаква...

Оцениха ПСА на 20 млн. лв., кметът Терзиев вече не може очаква подкрепа от БСП в СОС

154
Паметника на Съветската армия

Паметника на съветската армия (ПСА) в София е оценен на стойност от 20 млн. лв. Това заяви областният управител на София Вяра Тодева по време на интервю за БНТ.

Тя поясни, че дейностите по демонтирането на паметника на съветската армия в София се очаква да струват около 260 хил. лв.

Според Вяра Тодева само охраната на съоръжението за година излиза на стойност от 70 хил. лв., което беше ясно от нейните думи по време на интервю за БНТ.

Оценката показа, че самият паметник и фундаментът под него струват близо 20 млн. лв.

Около паметника са изградени ограждения и КПП, а МВР охранява съоръжението. Елементите от паметника ще се премахват поетапно, ще бъдат реставрирани и съхранени.

Сблъсъци заради демонтажа на МОЧА. Пострада депутат от БСП

Къде обаче – все още не е ясно, тъй като от Музея на социалистическото изкуство вече заявиха, че няма да имат място, на което да съхраняват остатъците от монумента.

„Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител“, припомни Вяра Тодева.

По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че той е собственост на Министерство на културата.

„От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника“, уточни още Тодева.

Областният управител уточни, че в сумата по демонтажа на паметника не са включени разходите по реставрацията му.

„След като приключи с демонтажа, ще се разбере колко струва реставрацията и ще можем да обявим обществена поръчка за това“, коментира областният управител на София.

Тя обясни, че има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират – Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот.

До тогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента.

Паметникът доведе до поредния раздор в Столичния общински съвет.

Москва заплаши: Демонтажът на съветския паметник е варварство. Няма прошка, ще си платите

От софийската организация на БСП обявиха, че ако довчера кметът Васил Терзиев е можело да разчита на подкрепа от левицата, сега това вече е немислимо.

В същото време от левицата обявиха, че заедно с „Възраждане“ ще искат провеждането на референдум за запазване на паметника.

Демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София, което ние казахме, че за нас е огромна червена линия и не можем да позволим това нещо.

Ние днес внасяме искане-доклад за референдум, заедно с колегите от „Възраждане“, за това дали паметника на Съветската армия столичани искат да остане на мястото, на което е.

Това е български паметник – на български скулптури, който е направен с

парите на български граждани, включително на нашите родители“, заяви общинският съветник Иван Таков.

От 18:00 часа общинските съветници от „Възраждане“ в Столичния общински съвет организират протест до паметника срещу неговия демонтаж.

Премахнаха съветския войник с шмайзера от центъра на София

„Преходът в България свърши. Честит ни фашизъм. Снощи започна унищожаването на паметника. Те му казват демонтаж, но той не е такъв. Режат с флекс и на практика го унищожават. Аз силно се съмнявам, че той ще може да бъде възстановен, ремонтиран или каквото и да било“, коментира Деян Николов.

Още новини от деня – четете тук